Gaten in het cv opvullen

gaten_in_het_cv_opvullenJe bent een periode niet aan het werk geweest en hebt nu
je een gat in je cv. Soms is dit een bewuste keuze, soms noodgedwongen. Je wilt goed voor de dag komen met je cv zonder vragen meteen vragen op te roepen bij je sollicitatie. Hoe pak je dit aan bij het maken van je cv?
In dit artikel staan een aantal tips en adviezen voor een duidelijke oplossing.

Gaten in het cv opvullen

Het beste is om het gat te dichten bij het maken van je cv. Je wilt een toekomstige werkgever tonen dat je niet stil bent blijven zitten in werkloze periode. Laat zien dat je aan je eigen ontwikkeling bent blijven werken wanneer je niet bij het arbeidsproces betrokken bent geweest. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, het doen van vrijwilligers werk of een vorm van een bedrijfsstage. Laat een werkgever zien dat je actief en nuttig bent geweest!

Een gat in het cv komt veel voor

Bijna de helft van de werkende bevolking heeft een gat van drie maanden of langer in zijn of haar cv. De meest voorkomende redenen zijn werkeloosheid, ziekte en zorgen voor kinderen. Een gat in je cv is daarom geen afwijkend verschijnsel. Een goede opvulling in je cv kan helpen negatieve gevolgen te minimaliseren en voorkomen. Zo kun je toch ontspannen een gesprek voeren bij je sollicitatie en uitleg geven over je situatie.

Aangeven wat je tussentijds hebt ondernomen

Liegen op je cv is niet verstandig. Kiezen wat je wel of juist niet vermeld is uiteraard een goede mogelijkheid. 
Als je de reden voor het gat in het cv vermeld, doe dit dan eerlijk. Wanneer je een goede rede hebt voor een periode van werkeloosheid, geef hier dan openheid van zaken in door te vermelden wat je wel hebt gedaan in die tussentijd. Als je geen rede opgeeft op je cv, dan probeert een werkgever dat voor zichzelf in te vullen om zich duidelijkheid te verschaffen. Een goede reden zal zoveel mogelijk negatieve associaties wegnemen die ander mogelijk worden gewekt.

Redenen voor een gat in je cv:

  • Studeren (omscholing)
  • Vrijwilligerswerk
  • Uitzendwerk
  • Zorgen voor kinderen
  • Het maken van een lange reis (zelf opnieuw ontdekken/leren kennen)

Gaten in het cv opvullen met nevenactiviteiten

Tijdens een periodes van werkeloosheid is het verstandig bezig te blijven met nuttige activiteiten. Hiermee toon je aan dat je naast het zoeken van werk actief bezig bent geweest, zo voorkom je dat je wordt gezien als onproductief. Zolang je je bezig houd met ‘gezonde’ activiteiten ziet een werkgever dat je van ieder moment gebruik maakt om effectief bezig te blijven. Zo laat je jezelf zien als productief persoon en als een doorzetter bij het zoeken naar een baan.


Gaten in het cv opvullen met competenties

Vrijwel in alle vacatures spelen specifieke vaardigheden een grote rol. Een andere manier om een gaten te vullen in je cv is het kiezen voor een vaardigheden cv. Dit type cv richt zich op jouw vaardigheden en is niet zoals het chronologisch cv, een opsomming van je werkervaring. 
Hiermee schep je de mogelijkheid je vaardigheden te benadrukken en de aandacht weg te nemen van je werk opsomming.


online gratis een cv maken

Geen reden voor gat op het cv

Wanneer je niet goed kunt aantonen waarmee je actief bent geweest in een werkloze periode, zijn er aan aantal cv opmaak trucs die je kunt gebruiken.

De meest gebruikte oplossing voor werkzoekende met een gat in het cv, is om de tijdsaanduiding op het cv aan te passen. Door geen maanden aan te duiden op je cv, maar alleen jaartallen kun je eenvoudig grotere intervallen camoufleren. Deze truc heeft als nadeel dat je cv als minder overzichtelijk wordt ervaren.

Wanneer je over jarenlange werkervaring beschikt zal het opvallen van deze aanduiding minder opmerkelijk zijn tussen de vele alinea’s over werkervaring. Bij weinig en minder werkervaring is deze truc niet te adviseren. Hiermee zul je dan juist vragen oproepen bij een werkgever, waardoor die zoals eerder vermeld, negatieve associaties bij je zal oproepen.

Comments are closed.