De 12 best betaalde banen van Nederland

de best betaalde baanWe willen allemaal, maar wat graag, echt goed gaan verdienen. Of je nu werkt, nog moet beginnen of je wilt omscholen; met deze best betaalde banen vul je die bankrekening het snelst!

Ieder jaar doet Elsevier samen met Berenschot onderzoek naar de lonen in Nederland. En daar horen natuurlijk grote winnaars en kleine verliezers bij. De best betaalde banen met het dikste salaris vind je gelukkig nog steeds in het bedrijfsleven. Wat opvallend is dat de drie banen waarmee je het meeste verdient, je juist vind bij de middelgrote bedrijven en organisaties.

Wat ook opvallend is dat de Raad van Bestuur van de middelgrote organisatie vaak meer verdient dan zijn directeur. De voorzitter steekt hier vaak makkelijk bovenuit met meer dan vier ton per jaar.

De 25 Best betaalde banen

1. Voorzitter Raad van Bestuur (middelgrote organisatie)

De Raad van Bestuur is het hoogste bestuursorgaan in een organisatie. De Raad van Bestuur heeft daar de leiding. In de raad wordt de visie (waar willen we naar toe) en de strategie (hoe komen we daar) o.a. bepaald en uitgewerkt. Voor de uitwerking is de Raad van Bestuur ook verantwoordelijk, wat zich uit in de verantwoordelijkheid voor het integraal management. Als Voorzitter van de Raad dien je bijvoorbeeld als spreker en eindverantwoordelijke voor de organisatie haar prestaties. Voor deze zware en zeer verantwoordelijk taak hark je dan ook heel lekker geld binnen!

Gemiddeld basissalaris: 467.500 euro bruto

2. Gezagvoerder Boeing 747

Een gezagvoerder is de hoogst verantwoordelijke aan boord van een schip, verkeersvliegtuig, luchtschip of ruimtevaartuig. Hiermee staan andere bemanningsleden onder zijn of haar gezag. Een gezagvoerder is doorgaans de meest ervaren, kundig en heeft bewezen bekwaamheid aan boord. In dit goed betalende beroep is de gezagvoerder piloot.

Gemiddeld basissalaris: 220.500 euro

3. Chirurg

Als chirurg voer je operaties uit in de operatiekamer. Er zijn veel specialistische chirurgen die heel erg goed verdienen. Denk aan de hersen- of plastisch chirurg. Met een eigen praktijk kun je echter nog stukken meer verdienen. Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS) een startsalaris van ongeveer € 70.000,- bruto voor een 45-urige werkweek. Met nacht- en weekend toeslagen kan dit nog aardig oplopen. Een zeer ervaren chirurg kan al dan niet zelfstandig al op een heel aardige € 400.000+ bruto per jaar zitten.

Gemiddeld salaris: 210.000 bruto

4. Minister-president

In 2017 is het maximumsalaris € 181.000 voor een topbestuurder bij de overheid (topbestuurders top). Voor het gemak kunnen we ervan uitgaan dat onze minister-president voor zijn zeer verantwoordelijke taak het maximum van € 181.000 euro kan bijschrijven per jaar. Topinkomens voor bestuurlijke functies worden jaarlijks vastgelegd op een maximum. Na een politieke baan gaan oud-ministers vaak in het bedrijfsleven aan de slag tegen veel hogere salarissen. De zogenaamde bestuurders top heette eerder de Balkenende norm naar de invoering van meneer zelf. JP zelf, volgde zijn carrière op bij Ernst & Young met het ‘startsalaris’  466.000 euro per jaar. Inmiddels 4 keer zijn eigen norm.

Gemiddeld salaris: € 181.000 bruto

5. Minister

Als Minister ben je geheel verantwoordelijke voor een heel ministerie. Als beleidsvoerder en eindverantwoordelijke een heel pittige job waarbij de pers je nauwlettend volgt en in de spotlights zet. Een baan waarbij de werkweek vaak niet korter is dan 60 of meer uur. Het salaris ligt ergens tussen 140.000 en € 179.000 euro per jaar. Plus het uitzicht op een vaak erg lucratieve baantje bij een multinational na de politiek maakt dit geen verkeerde baan.

Gemiddeld salaris: € 160.000 bruto

6. Orthodontist

Een Orthodontist is een medisch specialist in het corrigeren van de tanden en kiezen. Een orthodontist kan door middel van beugels scheefgroei corrigeren en een mooiere glimlach creëren. Een Orthodontist heeft een opleiding tandheelkunde gevolgd 6 jaar. De specialisatie tot orthodontie kost nog eens 4 jaar. Met een eigen praktijk levert dit een goeie duit op en kan je jezelf tussen de € 9.000 en € 12.000 bruto per maand betalen.

Gemiddeld salaris: € 126.000 bruto

7. Piloot

De echt gouden tijden van piloten lijken voorbij nu alle prijsvechters piloten onder druk zetten. Hoewel het salaris nog steeds alles behalve laag is, is de investering in de opleiding alleen al zon € 120.000 euro. Als piloot van Defensie wordt deze opleiding echter voor je betaald. Het jaarlijkse salaris voor piloten die Europese bestemmingen vliegen liggen op zon € 75.000 tot € 120.000 met uitschieters naar boven voor trans-Atlantische vluchten en ervaring.

Gemiddeld salaris: € 123.000 bruto

8. Anesthesist

Als anesthesist werk je in de operatiekamer. Hier zorg je voor de juiste hoeveelheid verdoving voor de patiënt en houdt je deze nauwlettend in de gaten. Het bizar hoge salaris komt ook door de erg lange opleiding. Na een zesjarige geneeskunde opleiding duurt een specialisatie nog eens 5 jaar. Met een salaris tussen € 6.000 en € 11.000 bruto rookt de schoorsteen in ieder geval goed. Het salaris van € 70.000 kan oplopen tot zon € 130.000 per jaar.

Gemiddeld startsalaris: € 98.000 bruto

6. Notaris

Als notaris heb je een verantwoordelijk functie waarbij je belangrijke stukken opzet en begeleidt je vaak hoge transacties. Een notaris is een rechten expert, vooral op het gebied van erfrecht en eigendomsrecht. Voordat je een erkend notaris bent, ben je vaak al 10 jaar bezig met studeren en werken. Een notaris verdient gemiddeld 72.000 tot wel 160.00 euro per jaar met een eigen kantoor.

Gemiddeld salaris: € 81.000 bruto

9. Burgemeester

Een burgemeester is hoofd van het bestuursorgaan van een gemeente. Zo is een burgemeester voorzitter van het College van Burgemeester en Wethouder en ook voorzitter van de gemeenteraad. Samen vormt dit het bestuur van een gemeente. Het salaris van een burgemeester ligt aan de grootte van de gemeente. Van zon €  5800 per maand voor een kleine gemeente oplopend tot €  10.000 voor een gemeente met meer dan 375.000 inwoners. Als burgemeester ben je vaak universitair geschoold in een richting zoals bestuurskunde. Echter, dit is geen vereiste. Het salaris ligt rond de 69.600 tot 120.000 bruto per jaar.

Gemiddeld salaris: € 73.150 bruto

8. Accountant

Om als accountant aan de slag te kunnen heb je een vierjarige HBO-opleiding ‘Accountancy’ nodig. Een accountant moet heel nauwkeurig te werk gaan en onder druk kunnen werken. Zo controleer je de jaarrekeningen en boekhoudingen op accuraatheid van een hoop verschillende bedrijven. Tijdens je stages is het niet ongebruikelijk om € 1600 stagevergoeding te krijgen met soms nog een auto van de zaak erbij.
Het gemiddelde startsalaris ligt rond de € 2459 en kan heel snel oplopen richting de € 7000 plus bonussen. Ook zul je vaak dineren met je klanten, wat je ook moet liggen als je een van de best betaalde banen uitvoert.

Gemiddeld salaris: € 67.000

10. Bedrijfsarts

De Bedrijfsarts is werkzaam bij een arbodienst of is rechtstreeks in dienst van organisaties die een eigen interne arbodienst hebben. Een zelfstandige bedrijfsarts ook eenvoudig  als huisarts ‘bijklussen’. Dat de objectiviteit van de bedrijfsarts in de commerciële wereld soms in twijfel wordt getrokken (wie betaal, die bepaald) is bekend. Dat wil echter niet zeggen dat het niet leuk geld verdienen is. Op basis van 40 uur per week haal je al snel € 4000 tot € 6000 bruto per maand binnen.

Gemiddeld salaris: € 62.350

brave browser
Verdien geld door te kiezen om advertenties WEL te zien. Of browse 9x sneller dan Chrome en Firefox

11. Apotheker

Als apotheker begin je vaak met een minimaal salaris van € 2.830 bruto. Dit loopt op tot zon € 5.900, beide exclusief vakantietoeslag. Een gespecialiseerd ziekenhuis apotheker kan meer verdienen maar topt niet veel hoger.
Gemiddeld zelfstandigen salaris: € 75.000 euro per jaar.

Gemiddeld salaris € 55.492

12. De vijf slechtst betaalde banen

Als afspiegeling hebben we ook de 5 minst betaalde beroepen toegevoegd. Het is wel zo dat er veel beroepen vrij veel hetzelfde verdienen en niet in deze lijst staan. Immers maakt meer geld niet gelukkig volgens dit onderzoek. Tot € 65.000 (of $ 75.000) neemt je welvaart toe (Amerikaans onderzoek). Boven dit bedrag wordt je geld niet meer bepalend voor je geluk.

Bij de slechtst betalende banen gaat het vaak om beroepen waar je nog vaak veel verder in kan groeien. Dat wordt bijvoorbeeld op een gezagvoerders functie op een 747 weer wat minder verwacht. Wanneer je het in de supermarkt van vakkenvuller tot locatiemanager schopt in tien jaar tijd, sta je zo goed als plaats 13e in deze lijst van best betaalde banen.

20.500 euro Assistent-Boekbinder
21.000 euro Vakkenvuller
21.000 euro Caissière
21.500 euro Tourleader
21.500 euro ​Assistent-drukker