Referenties vermelden op je CV, ja of nee?

Een vraag die wij vaak krijgen is; “Plaats ik wel, of geen referenties op mijn cv?” Ons advies is omdat niet te doen. Voordat je je cv naar her en der verstuurd, is het verstandig te vermelden dat er wel ‘referenties beschikbaar’ zijn. Zo voorkom je het onnodig referenties vermelden op je.

Het is dus heel gebruikelijk geen referenties te vermelden op het cv. De vermelding dat referenties aanwezig zijn wekt echter wel een goede en vertrouwde indruk om de interesse bij jou CV aan te houden en verder te kijken naar jou als geschikte kandidaat.

Wie als referent? 

Vaak gebruikte referenties komen doorgaans van huidige- en voormalig leidinggevende. Het is belangrijk dat de referent je goed kent en je objectief kan beoordelen. Het vragen van je oud leidinggevende om als referent op te treden is daarom erg aan te raden.

Gebruik van referenties

Referenties vermelden op je cv? Wanneer een recruiter of werkgever gebruik gaat maken van referenties, zal deze doorgaans vragen aan de kandidaat wie er al referentie kan worden contacteert. Een recruiter voert echten zijn of haar eigen onderzoek naar je uit en zal daarom onder andere ook aandachtig naar je LinkedIn en online profiel kijken naast het winnen van informatie van aangewezen referenties.

Waar referenties vermelden?

Bij het besluit om referenties direct te vermelden, is het handig de volgende gegevens te verwerken
in een alinea, dan wel regel aansluitend op het toegepaste onderdeel waarover de referent fungeert.

Dhr. J. de Haan
Telefoon: 010-2657865
Privé: 06-64550675
Eigenaar uitgeverij De Rotterdamse Pers, Rotterdam

Niet gecontroleerd

Bij de meeste sollicitaties worden echter geen referenties gecontacteerd. In ongeveer ongeveer kwart van de gevallen controleert een uitzendbureau de werknemer op de benodigde papieren en diplomas. Bij reguliere bedrijven is het checken van diplomas en certificaten nog van minder belang en gewoonte. Bron: Volkskrant, 21 september 2004.

Welke vragen worden aan de referaat gesteld?

Naast het feit dat je jezelf presenteert met al je goede eigenschappen, is een potentieel werkgever ook geinteresseerd in eventuele achtergestelde kenmerken van de sollicitant. Om een duidelijk beeld te scheppen wat voor vragen aan de referent worden gesteld, is hier onder een lijst te vinden met de meest voorkomende en verhelderende vragen over een jou, de sollicitant.

Veel voorkomende vragen

  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • In welke periode was de kandidaat bij u in dienst?
  • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
  • Hoe was deze samenwerking?
  • Wat waren de dagelijkse bezigheden van de kandidaat?
  • Hoe was de kwaliteit van de kandidaat zijn werkzaamheden?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
  • Wat voor soort organisatie past bij de kandidaat?

Vergeet nooit de persoon in kwestie te vragen als referent op te treden.
Meer informatie referent vermelden op het cv, gepubliceerd door Monsterboard.