Het CV maken met ChatGPT

chat gpt op de mobiel open om een cv te maken

Wat is ChatGPT?

Wij gaan je hier uitleggen hoe je ChatGPT kunt gebruiken om jouw cv mee te maken!

ChatGPT is (net zoals Bard en andere AI tools), zoals je weet, een enorm handig hulpmiddel om voor van alles en nog wat te gebruiken. Het is nog steeds vooral een hulpmiddel dat jouw aandacht en instructies nodig heeft om goede resultaten op te leveren.

ChatGPT is een Artificiële Intelligentie, ontwikkeld door OpenAI. Dit AI-taalmodel kan o.a. gesprekken, documenten complexe taal begrijpen en genereren. Maar ook programmeren, rekenen en ga zo maar door. Wij gaan er nu een cv mee maken.

Hoe Schrijf je een CV met ChatGPT?

Om een cv te schrijven met ChatGPT, moet je de chatbot voorzien van een prompt (de instructies die je aan de AI geeft om de gewenste reactie te verkrijgen). Het maken van de perfecte prompt vereist wat aandacht — het is bijna zo simpel als het programma vragen om zomaar een cv uit te spuwen.

chat venster van chat gpt

Hier is hoe je een prompt voor ChatGPT maakt:

ChatGPT kent jou nog niet. Dus we zullen het wat informatie moeten gaan voeren.
Begin met het verzamelen van al je professionele informatie, bijvoorbeeld je oude cv.

1. Verzamel jouw cv & vacature gegevens:

 • Werkervaring, relevante vaardigheden, en een beknopte beschrijving van je functies en verantwoordelijkheden, evenals de belangrijkste prestaties in elke rol. Probeer meetbare resultaten voor werkprestaties te geven indien mogelijk.
 • Opleidingsinformatie, inclusief studiejaren, behaalde diploma(‘s), certificeringen, en eventuele onderscheidingen of prijzen.
 • Vaardigheden die relevant zijn voor de vereisten en verantwoordelijkheden in de vacature(s).
 • Een kopie of de belangrijkste hoogtepunten van de vacature, inclusief de beschrijving van de functie, het ideale kandidaat-profiel, en informatie over de bedrijfscultuur.

2. Start met de prompt

Met je informatie bij de hand, stel de prompt op. Begin door de chatbot te voorzien van de informatie in de vacature voor de open positie

Voorbeeld:

Ik heb hulp nodig bij het opstellen van mijn cv. Benadruk alsjeblieft mijn meest relevante opleiding, ervaringen, en vaardigheden om aan te sluiten bij de vereisten en verantwoordelijkheden in de functieomschrijving. Hier is een kopie/samenvatting van de vacature: [Voeg de vacaturetekst in].

3. Voeg je Persoonlijke Gegevens Toe

Neem nu de persoonlijke en professionele informatie op die je hebt verzameld in stap één.

Het werkt beter om deze details op een manier te organiseren die voor de chatbot gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. (Hoewel dit zeker met de 4.0 versie wel meevalt):

Om fouten te voorkomen, scheid je contactgegevens, vaardigheden, onderwijs, werkervaring en buitenschoolse activiteiten in verschillende secties.

Gebruik beknopte alinea’s en opsommingstekens om elke sectie verder te verkennen.

Dit zijn de persoonlijke gegevens die ik in mijn cv wil opnemen:

Contactgegevens: Neem je naam, telefoonnummer, e-mailadres en eventuele andere relevante professionele platforms op (zoals een LinkedIn-profiel of portfolio-website).

Werkervaring: Vat je relevante professionele ervaring samen terwijl je beknopt blijft. Bij het beslissen hoever terug te gaan, raden we aan om banen van meer dan 15 jaar geleden en functies die niet relevant zijn voor de openstaande positie over te slaan.

Opleiding: Vermeldt het jaar van je afstuderen, je diploma(‘s), de instelling(en) waar je hebt gestudeerd en eventuele academische prestaties. Hieronder vallen een indrukwekkend GPA, beurzen en relevante certificaten.

Buitenschoolse activiteiten en prestaties: Deel eventueel werk of ervaringen die relevant zijn voor de functie, zowel binnen als buiten de professionele wereld. Vrijwilligerswerk, sectorawards en andere projecten komen allemaal in aanmerking.

Voorbeelden van extra aanwijzingen aan ChatGPT

Als laatste, geef wat extra instructies om ervoor te zorgen dat je aan de eisen van het bedrijf voldoet.

Dit is ook een goede gelegenheid om de chatbot te vragen om meer hulp als je moeite hebt met bepaalde schrijfopdrachten of formattering van je document.

Voorbeelden:

 • Typ: “Hoe moet ik deze cv organiseren?”
 • Vermeld per onderdeel bij het kopje werkervaring, de begin en einddatum, voeg minimaal 5 taken en verantwoordelijkheden toe en geef een functieomschrijving van maximaal 3 zinnen.
 • “Suggereer 15 actiewerkwoorden met voorbeelden van gebruik om mijn prestaties en werkervaringen te beschrijven.”
 • “Geef me een lijst van 10 andere waardevolle (vaardigheden) voor deze functie.”
 • “Herschrijf dit gedeelte in professionele taal.”
 • “Bied me twee opties: een functioneel cv en een chronologisch cv.”
 • “Maak drie opties voor een mogelijke persoonlijke profiel of samenvatting van mijn cv die mijn beste vaardigheden benadrukken in overeenstemming met de belangrijkste eisen van de functieomschrijving.”
iemand op de laptop aan zijn cv aan het werken met chat gpt

ChatGPT Prompts om je CV te maken

De volgende prompts zullen je goed helpen. Speel er zelf ook mee om te kijken wat je nodig acht. Een voorbeeld: Kopieer en plak je je oude cv, vraag dan aan de chat of hij je gegevens netjes voor je neerzet. Doet hij dat in de verkeerde volgorde? Zegt het de chat.

“Ik heb hulp nodig bij het opstellen van mijn cv. Hier is de functieomschrijving:”

“Functie: Junior Beleidsanalist bij het Centrum voor Openbaar Beleid. We zoeken een zeer gemotiveerde en nieuwsgierige Junior Beleidsanalist om deel uit te maken van een dynamisch team. Je zult samenwerken met ervaren analisten, onderzoekers en beleidsmakers.”

Verantwoordelijkheden:

 • Gegevens verzamelen en analyseren, literatuur onderzoeken en op de hoogte blijven van relevante beleidsontwikkelingen.
 • Onderzoeksrapporten, beleidsnotities en aanbevelingen ontwikkelen.
 • Senior analisten ondersteunen bij het geven van workshops, consultaties en openbare bijeenkomsten.

Vereisten:

 • Bachelor in de politicologie, economie of een vergelijkbaar vakgebied.
 • Bewezen onderzoeks- en analytische vaardigheden.
 • Het vermogen om complexe informatie samen te vatten.
 • Sterk in tijdmanagement, organisatie en aandacht voor detail.
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken.

Over ons:

Wij zijn een denktank die zich inzet voor het uitvoeren en vormgeven van openbaar beleid met een grote impact op nationale beleidsvorming. Ons team is toegewijd aan op bewijs gebaseerde analyse, ethiek en transparantie.”

Dit zijn de persoonlijke gegevens die ik in mijn cv wil opnemen:

Contactgegevens: Jan Jansen, +31 (0)63352600, janjansen@email.nl.

Werkervaring: Ik was assistent-consultant bij het Beleidsinnovatielab van 2019 tot 2022. In 2021 werd ik gepromoveerd tot Junior Consultant. Ik heb geholpen bij het onderzoeken en opstellen van beleidsaanbevelingen voor financiering van non-profitorganisaties gericht op duurzame economische groei in gemeenschappen. Ik ben ook bedreven geworden in zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevensanalyse methoden.

Opleiding: Ik behaalde een bachelor in politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ik studeerde van 2015 tot 2019. Ik ben cum laude afgestudeerd en heb ook een minor in Spaans.

Vaardigheden: Ik heb uitstekende vaardigheden op het gebied van tijdmanagement, ben zeer georganiseerd en let sterk op details. Ik werk graag zelfstandig en draag bij aan een teamomgeving. Ik heb mijn vaardigheden op het gebied van actief luisteren ontwikkeld, ben een sterke schrijver en heb passie voor onderzoek.

Certificaten en training: Ik ontving een Certificaat in Openbaar Beleid van de Harvard Kennedy School in 2020.

Prestaties: Ik heb geadviseerd over twee beleidsnotities voor een zittende senator, beide zijn met succes in wetten omgezet.

Help me alsjeblieft met pakkende werkwoorden om mijn prestaties te beschrijven. Help me om de beste zachte vaardigheden te bedenken voor een junior beleidsanalist en om mijn vaardigheden en ervaring aan te passen aan de vereisten in de functieomschrijving.”

iemand aan het werk aan tafel aan documenten

Tips voor ChatGPT bij het Schrijven van je CV

Terwijl ChatGPT je kan ondersteunen bij het opstellen of verbeteren van je huidige cv, is het belangrijk te onthouden dat deze technologie het beste kan worden ingezet als aanvulling op je eigen inspanningen. Het is geen vervanging voor een loopbaancoach, een cv-bouwer of een professionele cv-schrijver. Dat gezegd hebbende, als je het op de juiste manier gebruikt, kan deze chatbot je helpen om dichter bij een eindproduct te komen dat aan je behoeften voldoet.

Tips om de reactie van ChatGPT te optimaliseren:

1. Lever Alle Belangrijke Informatie:
Denk aan ChatGPT als een assistent die je moet instrueren. Hoe meer relevante informatie je verstrekt, hoe groter de kans dat het in staat is om een cv te genereren dat nauwkeurig en eerlijk jouw potentieel weergeeft. Maak een lijst van je meest waardevolle werkervaringen, vaardigheden, opleidingen en certificaten, en vermeld deze duidelijk in je vraagstelling.

2. Voer een Actief Gesprek:
AI-chatbots zoals ChatGPT zijn ontwikkeld om in begrijpelijke taal interacties aan te gaan. Om de beste resultaten te behalen, werk je actief samen met de chatbot en vraag om meerdere interacties als dat nodig is. Vraag om verduidelijking, geef feedback en experimenteer met de informatie die je hebt verstrekt om het cv in real-time te verfijnen en te verbeteren. Let op: op het moment van schrijven heeft ChatGPT een limiet van 50 vragen binnen een tijdsbestek van 4 uur.

3. Gebruik AI als Startpunt:
De suggesties van ChatGPT zijn slechts suggesties. Deze kunnen niet jouw diepgaande kennis vervangen over jouw eigen ervaringen en capaciteiten; jij bent de expert op dat gebied. Gebruik de antwoorden als inspiratie en pas ze daar aan waar nodig.

4. Dubbelcheck Alles:
ChatGPT is niet ontworpen als een specifieke cv-bouwer. Het baseert zich op de informatie die je verstrekt en de inhoud waarmee het is getraind, wat betekent dat het niet alles weet. Zorg ervoor dat alle relevante vaardigheden, ervaringen en kennis nauwkeurig worden weergegeven om te voorkomen dat onjuiste beweringen in je cv terechtkomen.

5. Bewerk de Tekst:
ChatGPT kan grammaticale fouten maken, onhandige formuleringen produceren of belangrijke stilistische details missen, afhankelijk van het type cv dat je wilt maken. Deze eenvoudige fouten kunnen een negatieve indruk achterlaten en je sollicitatiekansen dratisch verminderen. Neem de tijd om je cv te corrigeren op fouten en om ervoor te zorgen dat de tekst natuurlijk en professioneel klinkt. Net zoals je bij het volledig zelf maken ook zou doen. Laat een ander het nakijken, allicht zie je wat over het hoofd.

6. Vraag ChatGPT om Hulp:
Als een vraag niet het gewenste resultaat oplevert en je weet niet waarom, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen. Bijvoorbeeld: “Welke aanvullende informatie heb je nodig om mij te helpen bij het opstellen van mijn cv?” Dit stelt de chatbot in staat om aan te geven welke essentiële elementen mogelijk ontbreken in je input.