Sta je op het punt je CV op te frissen en vraag je je af of je geboorteplaats er een plekje op verdient? Je bent niet de enige die hierover twijfelt. Het vermelden van je geboorteplaats op je CV is geen vaststaande regel en hangt echt af van je persoonlijke en professionele situatie.
Kort antwoord:
Je geboorteplaats is geen standaardonderdeel dat op het cv vermeld moet worden, en het ontbreken ervan zal doorgaans niet opvallen.
Soms kan het een uniek inzicht geven in jouw achtergrond, vooral als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Er zijn situaties waarin het beter is om deze info achterwege te laten, vooral om discriminatie te vermijden.
Afkomst
Uit onderzoek blijkt dat ruim 55% van sollicitanten ooit discriminatie tijdens het sollicitatieproces heeft ervaren. Discriminatie op basis van afkomst staat zelfs op de tweede plaats, met 27% van de gevallen.
Denk er dus goed over na of het vermelden van je geboorteplaats je kansen kan beïnvloeden. Als je je geboorteplaats op je cv vermeldt, geef je daarmee in de meeste gevallen ook je nationaliteit prijs. Dat kan een reden zijn om je geboorteplaats juist niet te noemen. Hetzelfde gaat op voor het wel of niet vermelden van leeftijd op het cv.
Culturele Verschillen
Het effect van het vermelden van je geboorteplaats varieert sterk afhankelijk van waar je solliciteert. In sommige culturen of bedrijfstakken kan het juist als een pluspunt worden gezien, waar ze gewend zijn aan diverse culturen en misschien zelfs wel sollicitanten zoeken die meerdere talen spreken. Terwijl het in andere omgevingen minder relevant of zelfs ongewenst kan zijn. Ben je bekend met de normen in jouw sector of regio?
Sectorafhankelijke Betekenis
In sommige sectoren, zoals bij internationale bedrijven, kan een buitenlandse geboorteplaats juist in je voordeel werken. Het toont aan dat je mogelijk ervaring hebt met verschillende culturen of meerdere talen spreekt. Aan de andere kant, bij lokale of regionale bedrijven kan het kennen van de lokale cultuur en omgeving juist weer belangrijker zijn.
Praktische Tips voor het Vermelden
Als je besluit je geboorteplaats op je CV te zetten, zorg dan dat het echt een toegevoegde waarde heeft. Denk bijvoorbeeld aan:
- Solliciteren in je geboortestreek.
- Solliciteren bij een bedrijf waar jouw internationale achtergrond een pre is.
Waar zet je je geboorteplaats op je CV?
De beste plek om je geboorteplaats op je CV te vermelden, is onder het kopje ‘Persoonlijke gegevens‘. Vaak zet je het achter of onder je geboortedatum.
Voorbeeld
Standaard vermelding geboorteplaats CV
Geboren: 13 augustus 1987, Leiden
Anoniem Solliciteren: Een Trend?
Anoniem solliciteren wint aan populariteit in Nederland. Hierbij laat je persoonlijke gegevens zoals je naam en geboorteplaats weg om discriminatie tegen te gaan. Het is zeker iets om in gedachten te houden als je je zorgen maakt over vooroordelen.
Het vermelden van je geboorteplaats op je CV is dus echt een persoonlijke keuze. Overweeg zorgvuldig wat in jouw situatie het meest gunstig is. Denk na over de mogelijke voor- en nadelen en kies de strategie die het beste bij jou past. En onthoud: jouw CV is jouw persoonlijke verhaal, dus maak het uniek!