Motivatiebrief Voorbeeld voor het Schrijven

CV foto


Het schrijven van een goede, overtuigende motivatiebrief zonder clichés valt niet mee. Het verwoorden van je motivatie richting een organisatie met soms opmerkelijke functies kan lastig zijn zonder de persoonlijke touch te verliezen.

Om een goede, onderscheidende motivatiebrief te schrijven is het handig om met een voorbeeld motivatiebrief te starten voordat je gaat schrijven (of aanpassen). Je doet inspiratie op en ziet hoe een nette motivatiebrief geschreven wordt.

Een goede motivatiebrief is een persoonlijke, foutloos geschreven en vooral overtuigende brief die cv het cv ondersteunt. Hieronder hebben we de motivatiebrief uiteengezet en voorbeeldbrieven per beroep toegevoegd.

Sollicitatie- of motivatiebrief?

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief is, dat de eerste voornamelijk context geeft aan je cv waarbij de schrijfstijl objectiever en formeler is en waarmee je de cv onderdelen uiteenzet.

De motivatiebrief gaat meer in op de waarom-vragen: waarom wil je bij ons werken, waarom deze functie en waarom denk je dat jij geschikt bent. In vacatureteksten wordt veel gevraagd om ‘We zien je cv en motivatiebrief graag tegemoet’. Hoe ga je dan aan de slag? Interpreteer het verschil dan als  kleine nuancering.

Eerst een voorbeeld:

Voorbeeld motivatiebrief

Adres : eerst jouw adres.
Aisha de Lorme
Breeweg 14
1103 AB Groningen
Aisha.delorme@e-mail.com

Let op de hoofdletter T.
Vodafone hoofdkantoor
T.a.v. de heer Looijen
Capellalaan 143
2135 CF Den Haag

Woonplaats, datering volledig.
Woonplaats, 23 april 2016

Onderwerp, wees specifiek. Het font mag vet/groter.
Betreft: motivatie voor de functie van accountmanager.

Aanhef, gebruik altijd de naam van de ontvanger in plaats van ‘heer/mevrouw’.
Geachte heer Looijen,

Opening, een openingszin die origineel/creatief is.
U geeft aan dat u binnen 2 jaar marktleider wilt worden. Ik heb de talenten in huis om die ambitie met u waar te maken. Middels deze brief wil ik mijn motivatie hiervoor onderbouwen.

Waarom – waarom juist deze werkgever?
Sinds 2003 ben ik al klant van Vodafone, en dat is een heel bewuste keuze voor service en kwaliteit. Vodafone is de provider die zijn klant centraal stelt. Persoonlijk geloof en werk ik vanuit een klanttevredenheid. Dit doe ik uit persoonlijke overtuiging en ten tweede omdat uit mijn ervaring blijkt dat mijn klanten groeien tot de beste klanten.

Waarom, waarom ik?
Tijdens mijn studie Media & Communicatie heb ik mij gespecialiseerd in customer relations en daarna mijn kennis en ervaring uitgebreid als junior accountmanager bij web developer Webtastic in Den Haag. In mijn twee jaar tijd bij Webtastic heb ik bij iedere klant conversie- en performance verbeteringen gerealiseerd. Een van mijn aanbevelingen heeft zelfs een conversieverbetering van 24% gerealiseerd bij een bekende klant in de online fashion.

Waarom, waarom deze functie?
De diverse klanten en projecten bij Webtastic hebben mij veel kennis en ervaring opgeleverd in de rol van account manager en deels projectmanager. Na deze waardevolle tijd bij Webtastic is het nu tijd om mijn passie om voor een grote corporate aan de slag te gaan na te leven. Ik zou dan ook heel graag de productstrategie van Vodafone uitdragen aan de accounts.

Afsluiter, bedank de lezer voor de tijd en hint naar een uitnodiging.
Graag wil ik u bedanken voor uw aandacht en overweging. Een uiteenzetting van mijn kwaliteiten en motivatie licht ik graag toe in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

(Handtekening)

Aisha de Jong

Bijlage: cv

> Download bovenstaande Voorbeeld_Motivatiebrief.docx

Motivatiebrief Voorbeelden

De opbouw van een motivatiebrief is van groot belang voor het succes van de brief. Een overtuigende motivatiebrief schrijven is niet eenvoudig. Om je goed op weg te helpen hebben we aantal belangrijke tips voor je:

De schrijfstijl die je gebruikt moet aansluiten bij het bedrijf of de functie waarop je solliciteert.

Je begint met de beschrijving van de aanleiding van je motivatiebrief. Dit houd je het beste kort om verdere motivatie meer de ruimte te geven. Beschrijf bijvoorbeeld hoe je bij bedrijf en functie ‘x’ ben uitgekomen. Hierna begin je vrij direct met de vraag waarom dit bedrijf zo interessant is, gevolgd met een aanleiding voor de motivatie voor de functie.

De verdere opbouw van de brief gaat over jou. Specifiek waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Een verwijzing naar je cv is hier handig en kan je briefruimte besparen. Zo haal je aan waarom jouw ervaringen, kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen goed (perfect) aansluiten op de functie.

Tenslotte sluit je jouw goed opgebouwde motivatiebrief af met een passende afsluiting. Hierin meld je dat in een persoonlijk gesprek graag het een en ander verder toelicht.

Om je hiermee op weg te helpen hebben we een voorbeeld motivatiebrief gemaakt die je hier perfect voor kunt lenen.

Wat moet er in een motivatiebrief?

 • Onderwerp: Maak je sollicitatie persoonlijk en specifiek voor de vacature
 • Aanhef: Gebruik de naam van de contactpersoon in plaats van ‘heer/mevrouw’ Wees concreet en specifiek in je motivatiebrief, laat direct weten op welke vacature je solliciteert.
 • Geef aan waarom je juist voor deze werkgever hebt gekozen. Leg uit waarom deze vacature perfect bij jou past.
 • Vermeld in je motivatiebrief concrete en persoonlijke voorbeelden. Wijs naar je cv voor een overzicht van je opleiding en werkervaring.
 • Waarom past deze functie bij jou? Maak een lijst van de eisen die in de vacature staan en benoem welke aansluiten bij jouw studie- en werkervaring. Gebruik deze criteria in je motivatiebrief en geef concrete voorbeelden.
 • Welke vaardigheden denk je te ontwikkelen in deze functie? Leg uit waar jij jezelf verder in wilt ontwikkelen en onderbouw dit met argumenten.
 • Afsluiter – Sluit af met een persoonlijke noot die uitnodigt tot een gesprek en vermijd standaardzinnen. Onderteken met je naam.

Tips

Voordat je begint met schrijven is het goed om het bedrijf waar je naar gaat schrijven kort te bestuderen via hun website en hun andere uitingen. Zo neem je makkelijk de stijl van het beoogde bedrijf op en ben je direct voorbereid op een eventueel telefoontje dat je kunt gaan ontvangen. Tenslotte is het slim de specifieke persoon aan te schrijven die bepalend is voor de vacature. Zo maak je meer aanspraak op de ontvanger en weet je meteen wie je moet bellen voor een latere update over de vacature.

Aandachtspunten

Naast het gebruik van een voorbeeld motivatiebrief hanteer je een creatieve, modern taalgebruik zonder herhalingen.

 • Een goede motivatiebrief is een brief die niet langer is dan een enkele A4
 • Gebruik een actieve schrijfstijl
 • Ben positief over jezelf en oude werkgevers
 • Schrijf in de ik-vorm maar begin een zin nooit met ‘ik’
 • Vermijd absoluut uitroeptekens
 • Schrijf curriculum vitae zonder hoofdletters, wanneer je het voluit schrijft
 • Vermijd clichés
 • Representeer de brief als jezelf
 • Zorg voor genoeg witruimte op het papier
 • Beperk je tot een enkele pagina. Houd alles dus bondig.
 • Bewaar een kopie van de brief voor je eigen administratie. Houd bij wanneer je brieven verstuurt, zodat je tijdig om een sollicitatie update kunt vragen.
 • Voordat je de motivatiebrief verstuurt laat je deze controleren door iemand anders. Zelf lees je snel over fouten heen.
 • Een klein kennistekort hoeft geen reden tot afwijzing te zijn: als je aangeeft je kennis te willen bijspijkeren voor aanvang van de functie, komt dit je motivatie aardig ten goede.
 • De weergave van persoonlijke activiteiten kunnen een persoonlijke touch geven aan de brief. Houd dit echter bondig i.v.m. de ruimte op het papier.

Veelgestelde Motivatiebrief Vragen

Wat is een korte motivatie?

Een korte motivatiebrief is beknopt en krachtig. Door je te concentreren op de belangrijkste zinnen en informatie, kan een korte motivatiebrief van 150-300 woorden meer impact hebben dan een lange, uitgebreide brief.

Wat mag niet ontbreken in motivatiebrief?

– Mijn motivatie om te solliciteren op de functie.
– Wat mij zo aanspreekt aan het bedrijf.
– Hoe mijn opleiding, werkervaring en/of kwaliteiten aansluiten op de vacature en hoe ik een bijdrage kan leveren aan het succes van het bedrijf.
– Waarom mijn persoonlijkheid goed past bij het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Wat zet je boven een motivatiebrief?

Plaats jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, in de linkerbovenhoek van de pagina. Voeg vervolgens een witregel toe en vermeld de naam van de contactpersoon. Na weer een witregel te hebben toegevoegd, vermeld je de plaats en datum van schrijven.

Hoe lang is een gemiddelde motivatiebrief?

Doorgaans is de aanbevolen lengte van een motivatiebrief tussen de 250 en 400 woorden. Het is geen korte sollicitatiebrief meer, maar eerder een volwaardige brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benadrukt. Om de brief overzichtelijk te houden, is het verstandig om verschillende punten te verdelen over alinea’s

Hoe begin je een motivatiebrief zonder naam?

Soms kan het voorkomen dat je de naam van de ontvanger niet online kunt vinden en zelfs na een telefoontje niet duidelijk is wie de ontvanger van de sollicitatiebrief is. In dat geval kun je het beste kiezen voor de volgende alternatieven: “Geachte heer” of “Geachte mevrouw” of “Geachte heer, mevrouw”.

Wat is belangrijker, cv of brief?

Je cv is belangrijker dan je sollicitatiebrief/motivatiebrief. Hiermee kan de recruiter namelijk het beste beoordelen of je geschikt bent voor de baan.