Foto op je CV? Doen of niet?

Is een foto gebruiken op je cv aan te raden? Het gebruik van een foto op je cv kan goed doen, maar zal afhangen waar en op welke functie je solliciteert. Er is veel discussie in de wereld van recruitment of een foto wel gepast is op het cv of niet. Is dat vandaag, de dagen van de sociale media en solliciteren nog steeds het geval?

Foto gebruiken op het CV

Het gebruik van een foto op het cv is tegenwoordig gepast. De tijd waar de werkgever uit moest gaan van enkel het cv en niet van uiterlijk zijn voorbij. Nu Sociale Media zoals LinkedIn en Googlezoekopdrachten vaste routine zijn in het selectieproces, is een foto op het cv gepast. Imago en presentatie hebben een prominente rol gekregen in het sollicitatieproces.

Foto op het cv inks

Je foto op het CV in 2024

Het gebruik van een foto op het cv komt tegenwoordig steeds meer voor. Traditioneel gezien is het cv er enkel om het werkverleden en de professionele kwaliteiten te tonen en is de foto bijzaak geweest. Het tegenwoordige van een foto op het cv, evenals een persoonlijke touch geven aan het cv.

Hoe zit dat dan nu? Met de opkomst van sociale media zoals die ook voor de zakelijke omgeving gebruikt worden (LinkedIn, Twitter) en ook Facebook is het gebruik van foto’s als persoonlijke presentatie relevant geworden.

Waar je vandaag niet onderuit komt: Recruiters en werkgevers kijken Googelen jouw profielen op sociale media en het internet na voordat je sowieso een uitnodiging voor een gesprek zult ontvangen.

De trend van het gebruik van foto’s in het cv zal zich naar mijn verwachting verder voortzetten. Zo is het gebruikt van een profielschets van enkele zinnen, ook steeds vaker te vinden en te waarderen bij recruiters.

Let op: Het gebruik van een foto is niet verplicht. De afweging om een foto te gebruiken licht bij jou.

Foto op je CV: De voor- en nadelen

Zoals het vermelden van je etnische afkomst en geloofsovertuiging niet verplicht is, en wettelijk niet gevraagd mag worden, mag de vraag om een foto tijden de sollicitatieprocedure wel. Je bent hier zelf vrij in gehoor aan te geven.

Helaas is het met veel onethische sollicitatie kwesties lastig te kunnen aanvoeren als reden waarom iemand niet kan zijn aangenomen. Weeg dan ook zelf af in hoeverre een foto relevant kan zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Wanneer je beschikt over goede nette foto’s is het aan te raden deze te gebruiken op je cv voor je eerste persoonlijke presentatie. Voordat de recruiter en/of werkgever je online spot via Google, is een eerste persoonlijke presentatie op je cv een goede start om zelf je persoonlijke profiel positief vorm te geven.

Om je te helpen een afweging te maken om wel of geen foto op cv hebben we voor- en nadelen, op een rijt gezet.

Voordelen foto op je CV:

  • Persoonlijk profiel wordt meteen gezet, zo worden jij en je kwaliteiten beter onthouden.
  • Je valt sneller op omdat jij wel een foto gebruikt op je cv.
  • Met een foto kun je jouw persoonlijkheid ten goede tentoonstellen
  • Een goede foto laat zien dat je bewust van presentatie en vertegenwoordiging
  • Aantrekkelijke mannen hebben een groot voordeel

Nadelen foto op je CV

  • Je wordt sneller gediscrimineerd/beoordeeld voordat je jezelf persoonlijk kunt presenteren in een gesprek.
  • Kritische opmerkingen op de foto vertalen zich door naar een negatief denkpatroon over jou (helemaal I.C.M. sociaal media profielen)
  • Een foto kan te veel afleiden van de inhoud.
  • Vooroordelen: mensen kunnen onbewust al een negatief beeld van je gaan vormen.
  • Aantrekkelijke vrouwen kunnen veel nadeel ondervinden
voorbeeld foto op het cv

Vergeet de vakantiefoto’s

In de zomer zien we er allemaal gezonder uit en gelukkig uit, met name op de vakantiefoto’s. Leuk voor de vrienden en familie, nu willen we een goede en professionele indruk achterlaten met een passende uitstraling. Zorg daarom voor een foto met gepaste, professionele uitstraling op een neutrale achtergrond.

Neutrale cv foto

Een pasfoto op je cv kan een grote impact maken. Kies je er voor om een foto te gebruiken, kies of maak deze dan zorgvuldig. Let op je kleding, haarstijl, sieraden en tatoeages. We willen een professioneel en goed beeld van ons laten schetsen met een foto. Wat we niet willen is een aanleiding geven tot verkeerde beeldvorming. Naast een neutrale achtergrond is het belangrijk dat de verlichting op de foto goed is. Maak bij voorkeur de foto in goed daglicht, waarbij je geen schaduwen in je gezicht hebt. Een glimlach doet wonderen!

Professioneel met een glimlach

Een formele baan waarin een maatpak gebruikelijk is, vergt een gepaste foto op het cv. Gebruik bijvoorbeeld een net overhemd waarmee je beide professioneel en toch ontspannen op kunt staan met een glimlach. Voor de vrouwen is een nette professionele look zonder decolleté het beeld dat je wilt afgeven over je professionele kwaliteiten. Een recruiter of werkgever zoekt iemand die ook kan samenwerken met collega’s. Door een glimlach te gebruiken kom je sympathieker en prettiger over als persoon om mee te werken en om te gaan. Wanneer je solliciteert op een informele baan, betekent dit niet dat u niet hoeft te lachen op je cv foto. Ook jij vertegenwoordigt een bedrijf en wilt graag dat je gezien wordt als fijn en benaderbaar door collega’s en klanten.

Internet profiel

Heb je een echt goede foto? Gebruik hem op je cv een daarnaast ook op LinkedIn. Zorg daarnaast dat je (profiel) foto’s op alle kanalen en zoekresultaten van jouw passende foto’s weergeven. De informele foto’s normaal en alles wat je niet wilt dat een recruiter ziet; goed afgescherm door de juiste privacy instellingen van jouw accounts maximaal te gebruiken. Ga ervan uit dat alle vindbare foto’s van jouw tijdens het sollicitatieproces bekeken zullen worden om een indruk te krijgen van jou als persoon. Ben je hiervan bewust en maak er zelf goed gebruik van.

Kijk voor de officiële sollicitatiecode van Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling

Foto op het cv rechts