Foto gebruiken op je CV?

cv maken fotoIs een foto gebruiken op je cv aangeraden? Het gebruik van een foto op je cv kan goed doen, maar zal afhangen waarvoor je solliciteert en of dit gepast is naar de personen waar je jouw cv naartoe stuurt. In de wereld van het solliciteren is het meeste dubio over het wel of niet gebruiken van een foto op het cv.

In dit artikel helpen wij je de keuze te maken om wel of niet een foto te gebruiken.

Wanneer je een foto gebruikt op je cv, neem dan de volgende punten in overweging die je foto ten goede komt op jouw cv.

Wat is de gewoonte met een foto gebruiken op je cv?

Het gebruik van een foto op het cv is een sterke opmars aan het maken binnen het solliciteren.
Waar een cv altijd gaat om wat je hebt gepresteerd is de foto een bijzaak geweest in het verleden. Het al dan hebben van wel of geen foto is niet relevant geweest.

Met de opkomst van Social Media zoals die voor de zakelijke omgeving gebruikt worden, Linkedin, Twitter, Google+ en ook Facebook is het gebruik van foto’s als persoonlijke presentatie en vertegenwoordiging sterk toegenomen. Jouw account op Social Media heeft aannemelijk een goede foto van jou. Een recruiter en werkgever kijken in 70%+ van de gevallen ook op deze Social Media voordat je een uitnodiging krijgt. Zorg dus voor de juiste privacy instellingen van jouw accounts en pas zo nodig de profiel foto aan.

Deze trend zet zich voort in het opwaarts gebruik van foto’s in de cv’s. Wanneer je beschikt over een goede nette foto, is het aan te raden deze te gebruiken op het cv voor jouw persoonlijke presentatie. De recruiter en werkgever heeft je waarschijnlijk al gespot op via Google, daarom een goede presentatie gevolgd op je CV zal niet misstaan.

online gratis een cv maken

Vergeet de vakantiefoto’s

In de zomer zien we er allemaal gezonder uit en gelukkig uit op de vakantiefoto’s. Dat is fijn om naar te kijken! Maar nu willen we een goede indruk achterlaten met een professionele uitstraling. Zorg daarom voor een foto met gepaste, professionele uitstraling op neutrale achtergrond.

Neutrale cv foto

Een pasfoto op je cv kan een grote impact maken. Kies je er voor om een foto te gebruiken, kies of maak deze dan zorgvuldig. Let op je kleding, haarstijl, sieraden en tatoeages. We willen een professioneel en goed beeld van ons laten schetsen met een foto. Wat we niet willen is een aanleiding geven tot verkeerde beeldvorming, voordat je op gesprek kunt komen. Naast een neutrale achtergrond is het belangrijk dat de verlichting op je foto goed is. Maak bij voorkeur de foto in goed daglicht, waarbij je geen schaduwen in je gezicht hebt. Een glimlach doet wonderen!

Professioneel met een glimlach

Een formele baan waarin een maatpak gebruikelijk is, vergt een gepaste foto op het cv. Gebruik bijvoorbeeld een net overhemd waarmee je beide professioneel en toch ontspannen op kunt staan met een glimlach. Voor de vrouwen is een nette professionele look zonder decolleté het beeld wat je wilt afgeven over je kwaliteiten. Een recruiter of werkgever zoekt iemand die ook kan samenwerken met collega’s. Door een glimlach te gebruiken kom je sympathieker en prettiger over als persoon om mee te werken en om te gaan. Wanneer je solliciteert op een informele baan, betekent dit niet dat u niet hoeft te lachen op het uw cv foto. Ook jij vertegenwoordigt een bedrijf en wilt graag dat je gezien wordt als fijn en benaderbaar door collega’s en klanten.

Foto op je CV: de voor- en nadelen

Zoals het vermelden van je etnische afkomst en geloofsovertuiging niet verplicht en gevraagd kan worden, hoeft dat ook niet met gebruiken van een foto op je cv.

Om je een goede afweging te laten maken, wel of geen foto op cv, hebben we de voor- en nadelen, op een rijtje gezet.

Voordelen foto op je CV:

  • Persoonlijk wordt je beter onthouden met de kwaliteiten die je hebt.
  • Je valt sneller op omdat jij wel een foto gebruikt op je cv.
  • Knappe mannen hebben er voordeel bij.
  • Met een foto kun je jouw persoonlijkheid ten goede tentoonstellen
  • Een man die knap is heeft hier voordeel bij, waarbij het voor vrouwen nadelig kan zijn i.v.m. jaloezie van collega’s, waarmee een werkgever of recruiter conflict mee wilt voorkomen.
  • Een goede foto laat zien dat je bewust van presentatie en vertegenwoordiging

Nadelen foto op je CV

  • Je wordt sneller gediscrimineerd/beoordeeld voordat je jezelf kunt presenteren op gesprek.
  • Kritische opmerkingen op de foto vertalen zich door naar een negatief denkpatroon over jou.
  • Een foto kan te veel afleiden van de inhoud.
  • Vooroordelen: mensen kunnen onbewust al een negatief beeld van je gaan vormen.

online gratis een cv maken

Kijk voor de officiele sollicitatiecode van Nederlandse vereniging voor personeelsmanagement en organisatieontwikkeling

Comments are closed.