12 Best Betaalde Bijbanen van 2022

Jongere houd geld vast


De meeste jongeren willen met hun bijbaan graag dikke stacks verdienen. Wat zijn de best betaalde bijbanen dan, die het lucratiefste zijn om  dat dikke uurloon te krijgen? Met een klein onderzoekje op middelbare scholen en uitzendbureaus levert het volgende lijstje best betaalde bijbaantjes op. Het uurloon is uitgedrukt als Bruto-uurloon (waarvan je eigenlijk sowieso vanuit kunt gaan dat tot € 14.215,75. per jaar al je salaris gelijk is aan het Netto loon).

deliveroo riders riding together

1) Deliveroo

Salaris: 12,60 euro per uur++, ongeacht leeftijd

Bezorg maaltijden wanneer jij wilt. Werk wanneer je wilt. Het is makkelijk en gezond werk wat je in staat stelt dit perfect te combineren met een baan of studie. Krijg niet per uur betaald maar per bestelling. Het voordeel daarvan is dat je op drukke tijden makkelijk 20 euro per uur kunt verdienen. Voor de carrièrekansen hoef je het niet bij Deliveroo te werken, maar voor de euro’s raden wij het zeker aan!


Werknemer voor een dag

1) Dagjeswerk (Meestal via een uitzendbureau)

Salaris: Van 8 tot 16 euro ongeacht de leeftijd

Van het uitdelen van een nieuwe smaak frisdrank in de stad tot het tellen van verkeer en surveilleren bij examen. Het is vaak makkelijk werk en zeer lucratief. Hoewel dagjeswerk, maak je een goeie kans op een vast bijbaantje bij de opdrachtgever. Wees snel, want de best betaalde baantjes zijn snel vervuld.


Student werkt als bijbaan als serveerster

2) Zwartwerk in de horeca

Salaris: 6 tot meer dan 20 euro per uur, ongeacht leeftijd
Bonus: fooi.

Er zijn behoorlijk wat horecazaken die hun personeel zwart betalen. Het voordeel is dat dit vaak stukken meer oplevert en je ook geen belasting betaald. Met fooi kun je in ideale omstandigheden tot wel 20 euro per uur verdienen als je fooi meerekent.

Het nadeel is dat je bij ziekte meestal niet betaald krijgt. Dit laatste gebeurd sowieso weinig bij de wit betaalde baantjes. Als werknemer ben je niet strafbaar als je zwart werkt en niet meer dan +-13.000 per jaar verdient.

Een goeie tip mocht je niet zwart willen werken in de horeca, maar wel dik willen verdien, check dan Temper (inschrijven als ZZP’er is nodig, dan verdien je wel makkelijk rond de 17 euro netto).


bijles geven bijbaan

3) Bijles geven

Salaris: 11-12 euro per uur, ongeacht leeftijd

Bijles geven is perfect te combineren met jouw studie(leven), aangezien je zelf bepaalt wanneer je beschikbaar bent. Natuurlijk is het nodig dat je de vakken die waarin je bijles gaat geven enigszins beheerst, zodat je het iemand kunt uitleggen. Bij veel bijlesbedrijfjes wordt van je gevraagd dat je de vakken die je wilt uitleggen, zelf op de HAVO of op het VWO met een 7 of hoger hebt afgesloten.


Jongere laat zijn rijbewijs zien vanuit de auto, lachend

4) Student chauffeur/transporteur

Wat schuift het? 8-12 euro per uur

Ben je student met een Ov-kaart en heb je je rijbewijs langer dan een jaar? Dan kan je als chauffeur werken, meestal moet je mensen afzetten en daarna ga je zelf met de trein of bus terug naar huis. Ook kun je bij diezelfde bedrijven vaak kiezen om alleen auto’s te transporteren.

Zo rij je lease- en huurauto’s door het hele land terwijl je onderweg ook nog eens betaald kunt studeren. Dit is een van de beste betaalde bijbaan voor studenten als je het ons vraagt als je het heb over weinig inspanning te hoeven leveren. Een werkgever waarbij je zo aan slag kunt door het hele land zijn:


5) Eigen YouTube kanaal

Best betaalde bijbaan


Salaris: the sky is the limit. EnzoKnol verdient een slordige 350k per jaar!

Iedereen heeft de kans hier, vaak met eigen hobby en kennis geld te verdienen. Een succesvol YouTube kanaal kan zeer(!) lucratief zijn. Dit zijn de 9 meest verdienende Nederlandse Youtubers.

Door simpelweg filmpjes te maken over iets waar jij veel verstand van hebt of goed over uit kan leggen, kan je door het aantal bezoekers dat je trekt betaald worden door YouTube.

Naast de betalingen van YouTube wordt vaak het meest betaald door het in beeld brengen van (vaak leuke) producten die jij aan je volgers demonstreert.


Jongeren doen promotiewerk als bijbaan

6) Sample erop los voor een reclamebureau

Salaris: 8-13 euro ongeacht leeftijd

De reclamewereld kan met acties leuke baantjes opleveren door het uitdelen (samplen)
van gratis cola, wasmiddel en kranten. Een leuke baan in de zomer wanneer de zon schijnt.


Oudere vrouw met een jongeren die helpt in de thuiszorg

7) De riant betalende zorgsector

Salaris: 17 jaar: 6-8 euro
22 jaar: 9-15 euro
Bonus: Onregelmatigheidstoeslag.

De zorg betaalt beter dan de meeste denken. De baantjes zijn wat lastiger te vinden maar betalen erg goed. Thuiszorgorganisaties zoeken volop jongeren die eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden willen uitvoeren. Ziekenhuizen zoeken mensen die maaltijden klaarzetten of het archief bijwerken. Op zondag en feestdagen krijg je vaak 200% betaald. Op feestdagen die op zondag vallen is dat vaak zelfs 300%. Voor medische studenten zijn er tijdens de studie al veel interessante baantjes in de zorg te vinden die net wat medische kennis vereisen.


jongen werkt achter de computer op een kantoor

8) Kantoorwerk

Salaris: 17 jaar: 5/6 euro
22 jaar: 9/14 euro

Banken, verzekeraars en energiebedrijven zoals Achmea, Allianz en Essent betalen goed voor relatief eenvoudige administratieve klussen zoals het verwerken of controleren van persoonsgegevens.


Werk op een concert

9) Werken op evenementen

Salaris: 17 jaar: 4-7 euro
22 jaar: 8-12 euro
Bonus: fooi en wellicht een mooi concert in de pauze.

Werken in de horeca is één van de populairste vakantiebanen. Festivals als Lowlands, Best Kept Secret, of Zwarte Cross zijn het populairst bij de werknemer om te werken, met gemiddelde salarissen van vier en twaalf euro bruto per uur. Voorbeelden van bedrijven die door het hele land personeel hebben zijn:


twee mensen half aan het werk in de logistiek

10) Logistiek werk

Salaris: 17 jaar: 4/5 euro 22 jaar: 8/9 euro

Bestellingen klaarleggen en dozen inpakken voor distributiecentra vult de portemonnee redelijk goed. Veel van deze bedrijven garanderen minimaal drie weken fulltime werk aan vakantiekrachten tijdens de zomerperiode en vaste avonden door de week. Saai hoeft het werk niet te zijn, want onder de werkzaamheden van een orderpicker bij PostNL vallen ook het bij elkaar zoeken van bijzondere post van onder andere juwelen en andere waardevolle spullen die soms miljoenen waard kunnen zijn.


11) Tuinen aanleggen

Iemand maait gras

Salaris: 17 jaar: 4/5 euro
22 jaar: 8/9 euro

Tuinen aanleggen in opdracht van een hoveniersbedrijf betaalt naar verhouding beter dan het plukken of snijden van groenten in een kas. Het voordeel is dat je buiten werkt en dat het afwisselend werk is.


call center

12) Bellen, bellen, bellen

Salaris: 9 tot 16 euro per uur, ongeacht leeftijd
Bonus: Bij het behalen van targets worden vaak leuke bonussen uitgekeerd in de vorm van geld of bijvoorbeeld een Ipad.

Veel telecomaanbieders zijn continue op zoek naar personeel (omdat het eentonig en hard verkopen is) om abonnementen te verkopen voor een salaris dat boven het gemiddelde ligt en met bonussen goed kan oplopen. Het is een pittige job waarbij je vaak met mensen te maken hebt die niet benaderd willen worden via de telefoon. De mensen waar je wel aan verkoopt leveren jou wel juist die bonussen op. Niet de leukste, maar het kan al snel de beste betaalde bijbaan zijn. Ideaal voor je sales ervaring.


ZZP'er aan het werk in zijn kantoor

13) Eigen baas

Salaris: wat de klant ervoor geeft.

Wees ambitieus en gemotiveerd om je eerste klanten te werven door jezelf te verhuren als tuinman, huiswerkbegeleider (vaak +-12 euro per uur), computerprogrammeur, autowassen of oppas.

Als je het minimumloon voor je leeftijd in de gaten houd, kun je vaak als je zelfstandig werkt al snel meer dan het dubbele verdienen. Opdrachtgevers zijn te vinden in de kennissenkring en via een advertentie op het prikbord in de supermarkt, krant of marktplaats.

Het voordeel is dat klanten die je hebt als eigen baas vaak bij je terug zullen komen en je aan hun vrienden en kennissen aanraden.

Voorbeelden van eigen baas zijn:
Vertaalwerk
– (Eten) bezorgen
– Influencer
– Pakketbezorger
– Computerhulp
– Vloggen
– Tekstschrijven