Je Geloof Vermelden op het CV: Doen of Niet Doen?

Bij het maken van een cv wil je jezelf zo goed mogelijk presenteren. Dit betekent dat je zorgvuldig je werkervaring, opleidingen en vaardigheden omschrijft. Maar hoe zit het met persoonlijke informatie zoals je geloofsovertuiging?

Moet je dit vermelden op je cv? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het vermelden van je geloof op je cv en helpen we je beslissen wat het beste is voor jouw situatie.

Waarom Je Geloof Niet Vermelden

Vraag je je af of het verplicht is om in je cv aan te geven of je gelovig bent? Nee, dat is niet verplicht. Er is geen directe relatie tussen de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor een baan en je geloofsovertuiging. Voor veel mensen blijft geloof vooral belangrijk in de privésfeer. Je deelt je geloof met vrienden en familie, maar niet per se met collega’s. Het vermelden van je geloof kan zelfs nadelig uitpakken.

Waarom Je Geloof Wel Vermelden

Aan de andere kant zoeken recruiters vaak naar kandidaten met een bepaalde achtergrond en in een specifieke levensfase. Voor een promotieteam voor een nieuw sportdrankje selecteren ze bijvoorbeeld jonge mensen die actief zijn in het uitgaansleven. Voor een vertrouwenspersoon geven ze vaak de voorkeur aan mensen met een levensbeschouwelijke achtergrond. In zulke gevallen kan het vermelden van je geloof dus wel degelijk zinvol zijn.

Je Geloof Wel of Niet Vermelden

De keuze is uiteindelijk aan jou. Realiseer je dat je geloofsovertuiging deel uitmaakt van je persoonlijkheid. Je wilt een baan die goed bij je achtergrond en persoonlijkheid past. In dat opzicht komen je eigen belangen en die van je toekomstige werkgever samen. Misschien is het daarom verstandig om zoveel mogelijk van jezelf te laten zien, inclusief je geloofsovertuiging.