Overwin een Negatieve Instelling als Werkzoekende

Formele vrouw lachend naar de camera met de armen over elkaar

Of je nu al lange tijd aan het solliciteren bent, of pas net werkloos bent geworden: als sollicitant kun je een negatieve instelling ontwikkelen.

Gedachten zoals “Op mijn leeftijd is het bijna onmogelijk om nog werk te vinden” of “Het systeem deugt niet, het gaat alleen maar om het solliciteren en niet om het vinden van werk” kunnen opspelen. Gedachten zoals deze kunnen je kansen om je droombaan te vinden enorm verkleinen. Dit artikel helpt je deze gedachten te elimineren en met een positieve houding meer te bereiken.

Een baan verliezen

Je carrière is vaak nauw verbonden met je identiteit en het is dan ook verschrikkelijk om een baan te verliezen waar je met plezier in werkt. Het is dan ook niet raar dat je in een negatief gedachtepatroon terechtkomt. Het vervelende is alleen, dat deze gedachtes zichzelf vervullende voorspellingen zijn. Doordat je gelooft dat het niet gaat en je het niet kunt, lukt het ook niet om die leuke baan te bemachtigen. Dat heb je niet altijd door, want jij gelooft steeds sterker dat je het echt niet kunt. Negatieve gedachten kunnen ook te maken hebben met afvalpogingen, de zoektocht naar een partner en andere aspecten in je leven.

Drie soorten negatieve gedachten

Deze negatieve gedachten kunnen zich op drie verschillende manieren manifesteren. Zo kun je negatieve gedachten hebben over jezelf en je kunnen, zoals: “Ik ben niet goed in netwerken, ik kan niet solliciteren via social media”. Daarnaast zijn er negatieve gedachtes over anderen”, bijvoorbeeld: “Recruiters hebben iets tegen me”. Ten slotte kun je negatief naar de wereld kijken: “Het systeem deugt gewoon niet.” Heb jij last van deze negatieve gedachtes? Door te luisteren naar de gedachtes probeer je jezelf onbewust te beschermen tegen nog een tegenslag: je gaat niet nog eens met goede moed solliciteren of een perfecte sollicitatiebrief schrijven. Maar uit eindelijk kost je dat ook die droombaan.

De negatieve instelling aanpakken

Nu je weet dat je er deze negatieve instelling als werkzoekende op nahoudt, heb je de eerste stap al genomen: je erkent dat gedachten je tegenhouden te bereiken wat je wilt. Vervolgens gaan we kijken naar de impact die deze instelling op je heeft: wat hebben deze gedachtes in het verleden veroorzaakt? Hoe voelde je je erbij? Stel jezelf de volgende vragen om hier een beter inzicht in te krijgen:

  • Hebben deze negatieve gedachten zin, of berokkenen ze me schade?
  • Heeft iets deze gedachten veroorzaakt, zo ja wat dan?
  • Heb ik er bewust voor gekozen om deze gedachten te gaan geloven? Wanneer en waarom dan?
  • Wat is het voordeel van deze gedachten? Hoe heb ik er baat bij gehad? Wat liet ik liggen door deze gedachten te geloven?
  • Wie zou ik zijn zonder deze gedachten?
  • Met welke nuttige en positieve gedachten zou ik deze negatieve gedachten kunnen vervangen, zodat ze me kracht zouden geven?

Een prettige korte video om je snel aan te zetten tot positief denken

Implementeer positieve gedachten

Wanneer je weet op welk moment de gedachtes opspelen, kun je ze de volgende keer voor zijn. Bedenk van te voren welke positieve gedachten je aan kunt halen om de negatieve gedachtestroom te stoppen. Zoals het doel waarvoor je solliciteert, je gezin, voorbeelden van vrienden die het ook kunnen en je prestaties van de afgelopen tijd. Schrijf het waar nodig op, zodat je een positief briefje tevoorschijn kunt halen wanneer de negatieve instelling weer opspeelt. Wat je gelooft, wordt je realiteit. Je gedachten trekken je naar bepaalde levensomstandigheden toe en wanneer je deze gedachten aanpakt zullen ook de omstandigheden veranderen. Hierdoor lukt het je de volgende keer wel om je droombaan te bemachtigen, want je gedraagt je zelfverzekerd en positief. Dat maakt een veel betere indruk op de recruiter en maakt je aantrekkelijker als potentiële werknemer.