Stap voor Stap Solliciteren naar je Droombaan

Sollicitanten


Solliciteren is een proces dat uit vele stappen is opgebouwd. Gelukkig kun je solliciteren heel goed leren. Hiervoor kun je gebruikmaken van dit stappenplan waarin je stap voor stap door het sollicitatieproces begeleid wordt. Zo begin je straks goed voorbereid aan de opstap naar je nieuwe baan.

Een persoonlijk profiel opstellen

Het is heel belangrijk dat je weet naar wat voor een baan je op zoek bent voor je gaat solliciteren. Wanneer je solliciteert naar een baan die aansluit op jouw ambities, opleiding en interesses heb je veel meer kans om aangenomen te worden dan wanneer je willekeurig sollicitaties de deur uit doet.

Bovendien bevalt de baan waarop je gesolliciteerd hebt je in dat geval waarschijnlijk ook veel beter. Hiervoor is het belangrijk dat je erover nadenkt wie je bent, wat je wilt bereiken en wat je leuk vindt om te doen.

Denk daarbij aan dingen die je energie geven, dingen die je als kind graag deed, kennis die je gemakkelijk vergaard hebt en waar jouw kwaliteiten volgens jou liggen.

Sta niet alleen stil bij wat je graag op werk doet, maar ook bij wat je graag in je vrije tijd doet en waar je uren mee bezig kunt zijn. Zorg ervoor dat deze kernwaarden goed terug te vinden zijn in je cv.

Vacatures zoeken

Stap voor stap solliciteren

Na je persoonlijk profiel te hebben opgesteld en dit in je cv te hebben opgenomen, kun je nu verder met het zoeken naar banen die hierop aansluiten. Zoek hiervoor niet alleen in de personeelsadvertenties in kranten, week- en vakbladen, maar kijk bijvoorbeeld ook op internet in bijvoorbeeld vacaturebanken. Ook hebben bedrijven vaak een eigen website waarop eventueel vacatures te vinden zijn.

Wil je het zoeken van werk uit handen geven, dan kun je hiervoor gebruikmaken van een uitzendbureau die voor je op zoek gaat naar een baan die bij jou past. Let er bij het zoeken naar een vacature op dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden bij jouw persoonlijke profiel passen.
Kijk ook of er vraag is naar jouw ervaring en kennis binnen de open functie.

Solliciteren met sollicitatiebrief en cv

Nadat je een interessante vacature hebt gevonden, is het tijd om een sollicitatiebrief op te stellen. Neem hierin op waarom je solliciteert, welke motivatie en kennis je hebt en eventuele ervaring op het gebied.

Naast de klassieke sollicitatiebrief die de meeste bedrijven het liefst zien, zijn er ook de zogenaamde alternatieve sollicitatiebrieven. Denk aan een website, een Youtube filmpje of zelfs een lied, afhankelijk van de toepasselijkheid op de baan waar je op solliciteert.

Voeg bij je sollicitatiebrief een cv, waarin je opleiding, werkervaring, eventuele cursussen en hobby’s terugkomen. Je vindt voorbeeld cv’s op deze site, die je aan kunt passen aan de hand van je persoonlijke profiel.

Het oriënterend gesprek

sollicitant

Dit is het eerste sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek maak je kennis met je potentiële werkgever en hij of zij maakt kennis met jou. Er wordt gekeken of je zou kunnen passen bij het bedrijf en in de desbetreffende functie.

Je mag zelf ook vragen stellen tijdens het gesprek en het komt natuurlijk geïnteresseerder over als je dit ook doet.

Bereid daarom het gesprek en eventuele vragen voor en lees je in over het bedrijf en eventueel de persoon met wie je gaat praten. Laat merken dat je weet waar je het over hebt.

De juiste kleding is ook erg belangrijk voor een goede eerste indruk, dus zorg ervoor dat je goed gekleed op gesprek gaat.

Het vervolggesprek

Is je oriënterend gesprek goed verlopen, dan mag je meestal terugkomen voor een vervolggesprek. Dit geldt vaak voor meerdere sollicitanten van wie het gesprek goed is verlopen en van wie het persoonlijke profiel goed aansluit op de beschikbare baan. Vaak heeft dit vervolggesprek de vorm van een arbeidsvoorwaardengesprek, waarin je onderhandelt over je contract. E

en van de belangrijkste voorwaarden is natuurlijk het salaris, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden mogen niet over het hoofd gezien worden.

Denk aan de pensioenregeling, spaarloonregeling, reisvergoeding, auto van de zaak, onkostenregeling, apparaten als een mobiele telefoon en laptop, etc. Ook de contractduur is belangrijk: meestal is dit eerst een halfjaar tot een jaar, zodat jij en je werkgever beide kunnen kijken hoe het bevalt.

Bepaal aan de hand van de bovenstaande stappen voor jezelf welke stappen je bij jezelf nog kunt verbeteren. Zo maak je straks meer kans om ook echt te kunnen beginnen aan die droombaan door zelfverzekerder en gerichter te solliciteren.