Tips voor een professionele LinkedIn foto

LinkedIn profiel foto voorbeelden

Een profielfoto maakt je online profiel. Met een goede profielfoto ben je in staat de eerste indruk van werkgevers en opdrachtgevers te beïnvloeden.

De eerste professionele indruk maak je al snel op LinkedIn. De aan- of juist afwezigheid van een profielfoto is het eerste signaal naar andere professional. Begin dus altijd met een goede foto waarmee je de juiste eerste indruk maakt. Waar moet je nu juist op letten voor de juiste eerste en algehele indruk?

Wie dagelijks kritisch naar profielfoto’s kijkt ziet al snel dat er veel te verbeteren valt bij veel profielen.

10 Essentiële Tips voor een LinkedIn profielfoto:

1. Belichting
Bij het maken van die mooie profielfoto is belichting essentieel. Daglicht is hierbij het beste in de middag. Probeer schaduw in je gezicht te vermijden en kijk recht in de camera. Zo kijk je iemand aan en kom je natuurlijk over.

2. Neutrale achtergrond
Kies een een rustige en neutrale achtergrond. Drukke achtergronden lijden af van je gezicht,
waar de foto nu juist om draait. Een zwart of witte achtergrond staat vaak erg goed en wordt veel gebruikt door fotografen. Een gekleurde achtergrond kan net zo goed staan, zo lang het contrast met het gezicht er goed uit ziet.

3. Lachen
Zorg dat je lachend op de foto staat. Een lach straalt warmte en openheid uit. Een positieve en vriendelijke beeldvorming voor een ontmoeting maakt je prettig benaderbaar.

4. De juiste afstand
Neem bij het maken van je LinkedIn profielfoto voldoende afstand van de achtergrond. Zo voorkom schaduw die je liever niet wilt. Let op! een close up van je gezicht komt op een foto heel anders open door de receptie van de lijnen in je gezicht.

5. Uitsnijden
Op de uiteindelijke (en bij gesneden) foto moet je hoofd niet te klein zijn. Profielfoto’s worden vaak klein weergegeven, dan moet je dus goed zichtbaar blijven.

6. Dezelfde foto
Gebruik dezelfde foto voor al je profielen. Door dezelfde foto keer op keer te gebruiken, ontstaat herkenning van je foto. Herkenning -> erkenning van jouw profiel.

7. Een recente foto
Oude foto’s zijn niet geschikt voor Linkedin. Een foto moet zorgen voor herkenning, online en offline. Net als bij een date, wil je niet bedonderd worden door afwijkende online profielfoto’s. Zakelijk wil je betrouwbaar en open overkomen met een goede en recente foto.

8. Beeldvullende foto
Voor je LinkedIn profielfoto is het belangrijk dat de focus ligt op het gezicht. Een totaalbeeld van jou lijd af van het doel van de foto en geeft een algemenere indruk.

9. Matchende kleding

Wat is de dresscode voor jouw sector? Een strak pak met stropdas is gepast bij banken en verzekeringskantoren maar niet altijd relevant voor jouw potentiële baan of opdrachtgever. 
Pas je kleding aan de sector aan waar je werkt, maar zorg voor een net wat nettere look. 
Zo blijf je herkenbaar en kom je online altijd net wat beter voor de dag!

10. Laat zien wie je bent
Veel eerste ontmoetingen volgen na het zien van een LinkedIn foto. Zorg dat de uitstraling op de foto overeenkomt met hoe je alledaags voorkomt. Wanneer je niet dagelijks een bril draagt, vermijd deze dan ook in de foto. Een foto die is is gemaakt wanneer je ontspannen bent, maakt een persoonlijk en vertrouwdere indruk. Zo ben je makkelijker in alledaagse situaties te herkennen.