Vertrouwd naar je salarisonderhandeling

Salarisonderhandeling

Een nieuwe baan is het moment om die vette salarisverhoging te krijgen waarvan jij denkt dat je die waard bent. Een spannend moment om goed voorbereid naar de salarisonderhandeling te gaan. Je zult niet krijgen waar je niet om vraagt, maar hoe pak je dat slim aan? Ten eerste is het belangrijk dat je beheerst overkomt; blijf beleefd en zakelijk. Een nette en redelijke beargumentatie in je salarisverhoging kan je tot aan een volgende salarisonderhandeling veel opleveren. Hoe kun je nu vertrouwd en sterk het gesprek aan gaan?

Tips voor een Beter Salaris

Onderzoek onder sollicitanten wijst uit dat meer dan de helft (70 procent) een hoger bod uit zijn salarisonderhandeling sleept dan aanvankelijk wordt aangeboden. Dat is niet zo gek wanneer je salaris bekijkt als kosten voor het bedrijf. Een bedrijf spaart graag zoveel als mogelijk op zijn personeelskosten. Aan jou om te vertellen dat hoeveel jij in arbeidsvoorwaarden waard bent en waarvoor je aan de slag wilt gaan.

Bij de volgende tips is uitgegaan van de algehele Nederlandse arbeidsmarkt en is niet ingegaan op individuele beroepen en beroepsgroepen. Het is aan eigen beoordeling of de tips van toepassing zijn op je eigen beroepsgroep.

Tien Tips voor de Salarisonderhandeling

1. Houd opties open

Om sterk de onderhandeling in te gaan, is het verstandig lopende aanbiedingen aan te houden tot je voor jouw een goed salaris zeker hebt gesteld. Dit zorg voor meer vertrouwen en minder afhankelijkheid van het geboden salaris.

2. Vraag naar de jaarlijkse salarisverhoging

Denk aan de toekomstige salarisverhogingen binnen je nieuwe baan. Grote organisaties passen salarissen jaarlijks aan na de beoordelingscyclus. Tijdens de sollicitatieprocedure kun je vragen of dit ook bij het betreffende bedrijf van toepassing is en
waarop hierbij wordt gebaseerd.

3. Huidige salaris

Begin de onderhandelingen niet met je huidige salaris, maar met het salaris dat je wilt verdienen voor jouw inzet. Wanneer hierom gevraagd wordt kun je dit afdoen als irrelevant voor je nieuwe baan.

4. Salarisschaal

Blijft een werkgever volhouden dat het bedrag wat je vraagt niet in salarisschaal past voor de vacature functie? Ga dan met je salariseis op het hoogste bedrag zitten van de volgende schaal.

5. Bluf van de werkgever

Ben je er van bewust dat een nieuwe sollicitatieronde een werkgever handen vol tijd en geld kost. Laat je niet afbluffen en zorg dat jij een mooie salaris kan veiligstellen.

6. Secondaire arbeidsvoorwaarden

Lukt het niet om je salarisaanbod hoger te krijgen? Vraag dan om andere betere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een auto van de zaak, vergoeding voor je ziektekostenverzekering en een premievrij pensioen etc.

7. Geef een salarisbereik aan

Wanneer je het gevoel hebt in een situatie te zitten waar het nodig is om een salarisindicatie te geven, geef dan een bereik aan. Zo vergroot je de kans op een hoger salaris.

8. Wees op je hoede bij een laag bod

Het salaris dat wordt geboden geeft soms ook een indicatie over de inhoud ervan. Wanneer er veel minder betaald wordt dan gebruikelijk voor een bepaalde functie, is het afvragen of het salaris in verhouding staat met de inhoud van de functie. Kloppen de verhoudingen?

9. Terugkomen op het aanbod

Wanneer je tegen een afgewezen bod aanloopt van de werkgever, kun je contact opnemen om je salariswens te verlagen. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee. Wanneer je werkelijk te hoog hebt ingezet in de salarisonderhandeling en geen mogelijk ‘bluf’ hebt kunnen doorbreken, kan het je naam schaden door over te komen als te harde onderhandelaar.

10. Haak op tijd af als het bod te laag is

Bij het vermoeden dat je het niet eens gaat worden in de salarisonderhandeling met de werkgever over het geboden salaris, haak dan af in een zo vroeg mogelijk stadium. Uiteraard doe je dit liever niet bij een hele leuke baan. Laat dan tijdig in het tweede gesprek merken dat het geboden salaris voor jou niet toereikend is (want je hebt immers je eigen kosten zoals hypotheek en een auto..) Wanneer je dit tijdig aangeeft verdoe je geen tijd maar laat je tijdig weten wat er stokt voor een arbeidsovereenkomst.

Voor verdere informatie over de salarisonderhandelingen raden wij aan:

15 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling
Vijf Do’s en Don’ts bij de salarisonderhandeling