How To: Studenten CV Maken

Studenten CV voorbeeld

Als student komt er een moment dat je een stage of bijbaan zoekt waarvoor je een Curriculum Vitae nodig hebt. Je cv is de eerste indruk die je maakt bij een nieuwe baan of stagebedrijf.

Het is dus belangrijk dat je hier de juiste aandacht aan besteed.

Een goed en sterk cv bespaart je tijd met het solliciteren.

Nog belangrijker; je vergroot je kans op een baan enorm met een strak cv.

Om je goed op weg te helpen, doorlopen we met jou de stappen om een sterk studenten cv te maken.

Studenten CV Voorbeeld.DOCX

Layout & CV Gids

Voor het maken van je studenten cv is het belangrijk te weten dat er verschillende vormen zijn van CV’s zijn die worden gebruikt.

Het chronologisch cv is het meest voorkomende Curriculum Vitae ontwerp dat gebruikt wordt (95%).

Zie al onze CV Voorbeelden hier

We gaan relevante werkervaring en opleidingen vermelden met de onderstaande stappen. Afhankelijk van de baan of stage waarvoor je solliciteert leggen we de nadruk op je kwaliteiten.

How To: Studenten CV

1. Persoonlijke gegevens

studenten

Ieder CV begint met jouw persoonlijke gegevens. Een korte lijst met gewenste informatie en gegevens over jou. De onderstaande gegevens bevatten alle persoonlijke informatie die van jou wordt verwacht. Hier is ‘geslacht’ naar gewenst weg te laten.

  • Naam, adres en woonplaats
  • Geboortedatum en -plaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Nationaliteit

Het is belangrijk dat je te bereiken bent op het telefoonnummer en emailadres dat je vermeld. Gebruik op je cv een representatief (formeel) email adres. Als je deze niet hebt, zorg hier dan voor.

2. Opleidingen

Na je persoonlijke gegevens vermeld je je opleidingen. Heb je relevante werkervaring opgedaan in het werk waarvoor je solliciteert, dan is het beter eerst een kopje ‘Werkervaring’ te gebruiken. Bij het chronologisch CV begin je altijd met de meest recent gevolgde opleiding, vanaf daar ga je verder terug in de tijd. Vermeld in je CV alleen opleidingen en cursussen die bijdragen aan het CV die je gebruikt voor een bepaalde vacature. Tip: Als je eenmaal een CV hebt, kun je eenvoudig variërende versies van je cv maken.

Per opleiding of cursus geef je de volgende informatie:

  • Naam onderwijsinstelling
  • Naam opleiding + studierichting
  • Jaartallen
  • Diploma wel /niet behaald

Geef een korte toelichting als je bepaalde richtingen/specialisatie bent opgegaan in de opleiding als dit waardevol is voor de presentatie van jouw skills en kennis.

3. Werkervaring

Hier begin je jouw meest recente werkervaring te vermelden. Bij elk kopje van iedere werkgever vertel je kort wat de bedrijfsactiviteiten zijn.

Als je een referentie binnen het bedrijf hebt kun je deze persoon vermelden (het is slim hier eerst toestemming voor te vragen). Wees specifiek in wanneer je hier hebt gewerkt met vermelding van maand en jaartal en je functie. Heb je veel bijbaantjes gehad? Vermeld dan alleen de meest relevante werkervaring. Probeer overbruggingen van werkperiode tot een minimum te houden voor een betere indruk.

4. Stages

Een stage wordt gezien als werkervaring. Vaak is een stage zonder salaris maar des te belangrijker voor de werkervaring die je hier op doet. Beschrijf je stage functie zoals je werkervaringen. Ben je beginnend in je vakgebied? Dan is een uitgebreidere beschrijving van je stage functie waardevol.

5. Cursussen

Vermeld hier vacature-relevante cursussen en trainingen. Een MS Word en Excel cursus kunnen al heel waardevol worden beschouwd. Een cursus toont jou passie en interesse aan om jezelf waardevol te maken voor het bedrijf.

6. Nevenactiviteiten

Met nevenactiviteiten laat je zien waar je naast je studie en bijbaan activiteiten onderneemt. Een studentenvereniging is een voorbeeld dat je hier kunt vermelden. Nevenfuncties kunnen onderwerp worden tijdens een sollicitatiegesprek als je interessante nevenactiviteiten onderneemt. Relevantie is hier minder aan de orde. Zie dit als een persoonlijkheid omschrijving die indirect ook zeer waardevolle vaardigheden kunnen aantonen.

7. Talen

Vermeld hier welke buitenlandse talen je beheerst. Het is handig hier internationale erkende taalniveau aanduidingen voor te gebruiken. Aanvullende informatie voor op je cv, zoals computervaardigheden, kennis van programmeertalen, certificaten en andere persoonlijke kwaliteiten kun je ook hier weergeven. Blijf interessantEen werkgever of recruiter kijkt in eerste instantie naar je CV. Zorg dat jouw informatie blijft boeien en de moeite waard blijft om te lezen. Houd dat in gedachten bij het cv maken student.

Instructie video over het CV

Overige

Hier vind je een aantal tips van de Universiteit Utrecht over het cv en algemene sollicitatietips.

Een goede Lay-out en structuur in je cv is een voorwaarde voor interesse van aan recruiter. Spellingsfouten zijn van cruciaal om de interesse niet te laten verliezen. Vraag iemand jouw cv na te lezen! Maximaal twee A4’tjes. Een CV langer dan twee A4’tjes is niet gangbaar. Afhankelijk van jouw beroepsgroep kan hier een uitzondering op zijn.

Mocht het moeilijk passen, probeer dan minder belangrijke zaken weg te laten en beschrijvingen in te korten.