How to: Studenten cv maken

studentenAls student komt er een moment dat je een stage of bijbaan zoekt waarvoor je een Curriculum Vitae moet maken. Jouw CV is de eerste indruk die je gaat maakt bij een nieuwe baan of stage bedrijf! Het is belangrijk dat je hier de juiste aandacht aan besteed. Bij het maken van je cv als student, heb je het voordeel dat wanneer je verder in je carrière bent, alleen je CV hoeft aan te passen.

 Om jou als student goed op weg te helpen doorlopen we met jou de volgende stappen.

De beste keuze cv

Voor het maken van je cv is het belangrijk te kijken wat de verschillende vormen zijn van CV maken die worden gebruikt door studenten en professionals.

 Het chronologisch cv is een opbouw van jouw vaardigheden en ervaringen, opgesteld in je cv naar tijdsvolgorde. Dit is de meest gebruikte vorm van het Curriculum Vitae in Nederland.

 Het vaardigheden-CV is een CV die de nadruk legt op vaardigheden.

Als student is het chronologisch CV je beste keuze. Als (aankomend) specialist kun je ook hiermee aan de slag bij het solliciteren. 


Jouw cv voor het vinden van stage of bijbaan is de eerste indruk maakt bij een bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je cv overzichtelijk en verzorgd is.

We gaan relevante werkervaring en opleidingen vermelden aan de hand van de onderstaande stappen. Afhankelijk van de baan of stage waarvoor je solliciteert leggen we de nadruk op je kwaliteiten. Kijk ook naar de kwaliteiten die gewild zijn in de vacature waarop je solliciteert.
Bij het maken van een cv is het van belang jezelf zo goed mogelijk te presenteren.
Een goed cv maken als student kan je veel tijd en moeite besparen bij je volgende sollicitaties.

1. Persoonlijke gegevens

Ieder CV begint met jouw persoonlijke gegevens. Een korte lijst met gewenste informatie en gegevens over jou. De onderstaande gegevens bevatten alle persoonlijke informatie die van jou wordt verwacht. Hier is ‘geslacht’ naar gewenst weg te laten.

 • Naam, adres en woonplaats
 • Geboortedatum en -plaats
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Burgerlijke staat
 • Nationaliteit
 • Geslacht

Onze tip: gebruik een cv generator of maak gebruik van een van onze Curriculum Vitae voorbeelden.

Het is belangrijk dat je te bereiken bent op het telefoonnummer en email adres dat je vermeld. 
Gebruik op je cv een representatief (formeel) email adres. Als je deze niet hebt, zorg hier dan voor.

2. Opleidingen

Na je persoonlijke gegevens vermeld je je opleidingen. Heb je relevante werk ervaring opgedaan in het werk waarvoor je solliciteert, dan is het beter eerst een kopje ‘Werkervaring’ te gebruiken. Bij het chronologisch CV begin je altijd met de meest recent gevolgde opleiding, vanaf daar ga je verder terug in de tijd. 
Vermeld in je CV alleen opleidingen en cursussen die bijdragen aan het CV die je gebruikt voor een bepaalde vacature.Tip: Als je eenmaal een CV hebt, kun je eenvoudig variërende versies van je cv maken.

Per opleiding of cursus geef je de volgende informatie:

 • 
Naam onderwijsinstelling
 • Naam opleiding + studierichting
 • Jaartallen
 • Diploma wel /niet behaald

Geef een korte toelichting als je bepaalde richtingen/specialisatie bent opgegaan in de opleiding als dit waardevol is voor de presentatie van jouw skills en kennis.

3. Werkervaring

Hier begin je jouw meest recente werkervaring te vermelden. Bij elk kopje van iedere werkgever vertel je kort wat de bedrijfsactiviteiten zijn.

Als je een referentie binnen het bedrijf hebt kun je deze persoon vermelden (het is slim hier eerst toestemming voor te vragen). Wees specifiek in wanneer je hier hebt gewerkt met vermelding van maand en jaartal en je functie. Heb je veel bijbaantjes gehad? Vermeld dan alleen de meest relevante werkervaring. Probeer overbruggingen van werkperiode tot een minimum te houden voor een betere indruk.

online gratis een cv maken

4. Stages

Een stage wordt gezien als werkervaring. Vaak is een stage zonder salaris maar des te belangrijker voor de werkervaring die je hier op doet. Beschrijf je stage functie zoals je werkervaringen. Ben je beginnend in je vakgebied? Dan is een uitgebreidere beschrijving van je stage functie waardevol.

5. Cursussen

Vermeld hier vacature-relevante cursussen en trainingen. Een MS Word en Excel cursus kunnen al heel waardevol worden beschouwd. Een cursus toont jou passie en interesse aan om jezelf waardevol te maken voor het bedrijf.

6. Nevenactiviteiten
Met nevenactiviteiten laat je zien waar je naast je studie en bijbaan activiteiten onderneemt. Een studentenvereniging is een voorbeeld dat je hier kunt vermelden. Nevenfuncties kunnen onderwerp worden tijdens een sollicitatiegesprek als je interessante nevenactiviteiten onderneemt.
Relevantie is hier minder aan de orde. Zie dit meer als een persoonlijkheid omschrijving die indirect ook zeer waardevolle vaardigheden kunnen aantonen.

7. Talen

Vermeld hier welke buitenlandse talen je beheerst. Het is handig hier internationale erkende taalniveau aanduidingen voor te gebruiken. Aanvullende informatie voor op je cv, zoals computervaardigheden, kennis van programmeertalen, certificaten en andere persoonlijke kwaliteiten kun je ook hier weergeven.

 Blijf interessant

Een werkgever of recruiter kijkt in eerste instantie naar je CV. Zorg dat jouw informatie blijft boeien en de moeite waard blijft om te lezen. Houd dat in gedachten bij het cv maken student.

Overige

Hier vind je een aantal tips van de Tilburg Universiteit over het maken van een goed cv. Een goede Lay-out en structuur in je cv is een voorwaarde voor interesse van aan recruiter. Spellingfouten zijn van cruciaal om de interesse niet te laten verliezen. Vraag iemand jouw cv na te lezen! Maximaal twee A4’tjes. 
Een CV langer dan twee A4’tjes is niet gangbaar. Afhankelijk van jouw beroepsgroep kan hier een uitzondering op zijn. Mocht het moeilijk passen, probeer dan minder belangrijke zaken weg te laten en beschrijvingen in te korten.

online gratis een cv maken