Vrijwilligerswerk op je CV vermelden

Mensen doen vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk op je CV doet wonderen

Vrijwilligerswerk is iets geweldigs: je doet ervaring op, leert nieuwe vaardigheden, ontmoet nieuwe mensen en verbeterd tegelijkertijd de maatschappij. Je voelt je er goed bij en, als bonus, kun je het op je CV zetten. Vrijwilligerswerk op je CV kan je kansen goed helpen te vergroten bij het solliciteren. Het stelt je ook in staat recruiters & werkgevers te laten zien dat je actief en gepassioneerd bezig kunt zijn! Hoe & wanneer vermeld je dan vrijwilligerswerk op je cv?

Vrijwilligerswerk is werkervaring

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om ervaring op te doen in relevante of juist totaal onbekende, en voor jou nieuwe gebieden. De kansen die je daarmee pakt helpen je competenties en vaardigheden te ontwikkelen die enorm waardevol kunnen zijn voor een nieuwe werkgever. De competenties die je daarmee ontwikkeld moet je dan ook zeker duidelijk op je cv vermelden bij deze ervaring. Het doel van jouw vrijwilligerswerk op je het cv vermelden is juist om deze persoonlijk ervaringen en ontwikkeling te tonen.

Waarom Vrijwilligerswerk op je cv?

Starter

Zeker als starter kan het van grote waarde zijn. Je hebt simpelweg minder te vermelden dan iemand met een langere levensloop. Als je relevante ervaringen naast je studie of in het begin van je carrière hebt opgedaan, is dit de perfect manier om te laten zien wat je in je hebt.

Ervaren

Voor de sollicitant met substantiële ervaring geeft vrijwilligerswerk op het cv je de kans je sterk maar subtiel te onderscheiden van andere kandidaten. Het vermelden geeft een heel persoonlijke touch aan het cv en laat zien dat je sympathie en empathie vermogen hebt naar je naasten en de maatschappij. Naast ervaring wordt ook vaak gezocht naar prettige persoonlijkheden en karakters in sollicitanten.

Je bent energiek

Je jongleert met veel: een parttime of fulltime baan, misschien een gezin, en daarbovenop nog vrijwilligerswerk. Als je dat een tijdje kunt volhouden, is dat voor potentiële werkgevers een indicatie van je energieniveau.

Ook als je een tijdje werkloos bent geweest, maar je hebt toch vrijwilligerswerk gedaan, maakt dat vaak een grote indruk. Je bent niet iemand die zomaar zijn werkloosheidsuitkering accepteert.

Vult gaten in het CV

Het leven gaat zoals het gaat. En daar horen soms gaten op het cv bij. Vervelend voor het cv, maar gelukkig zijn hier oplossingen voor. Een daarvan is vrijwilligerswerk. Dat je loopbaan een onderbreking heeft betekend niet dat je stil hebt gezeten! Vrijwilligerswerk vermelden op je cv is hier dan ook een perfect middel voor en maakt grote indruk.

Netwerk

Vrijwilligerswerk levert je vaak een groter netwerk op dat ook van pas kan komen bij je betaalde werk. Werkgevers zijn altijd blij met mensen die actief betrokken zijn bij hun gemeenschap met een groot netwerk. Dat netwerk is bijvoorbeeld belangrijk bij het aannemen van nieuwe collega’s.

Carriere switch? Andere loopbaan?

Je kunt dan je nieuwe vaardigheden alvast oefenen als vrijwilliger ter voorbereiding op een betaalde baan. Ervaring opdoen in de beoogde sector is daar al een goede hulp voor. Dan kun je met deze opgedane ervaring gaan voor de specifieke vacature en droombaan! Nu kun je laten zien dat jij de relevante werkervaring hebt.

Waar vrijwilligerswerk op je CV vermelden?

Waar je vrijwilligerswerk ook plaatst op je cv, zelfs een korte vermelding van vrijwilligerswerk is belangrijk.

“Werkervaring” of “Vrijwilligerswerk” of als “Nevenactiviteit”?

Inhoudelijke werkervaring van voldoende omvang kun je gerust onder het kopje ‘Werkervaring’ plaatsen. Het maakt niet uit of je hiervoor betaald hebt gekregen of niet. Als jij vindt dat het prima tussen de rest van je werkervaringen past en van voldoende omvang was, kun je dit hier gerust vermelden.

Wil je hier geen verwarring zaaien? Het kan ook perfect een eigen kopje krijgen als ‘Vrijwilligerswerk’ of onder ‘Nevenactiviteiten’ staan. Zeker doen als je slechts een paar uur per week kost of van een geheel andere orde is dan je betaalde baan. Je vrijwilligerswerk is in dat geval niet noodzakelijk voor een goede sollicitatie, maar laat wel zien wie jij bent als persoon

Instructie vermelden vrijwilligerswerk op cv

De manier waarop je vrijwilligerswerk vermeld op cv is hetzelfde als werkervaring.

 • Titel (gebruik een beschrijvende functietitel)
 • Naam van de organisatie waarvoor je je als vrijwilliger hebt aangemeld
 • Locatie (land/stad/provincie)
 • Periode waarin je actief was als vrijwilliger (vanaf-datum (maand en jaar) tot einde)
 • Gebruik actiewerkwoorden om te beschrijven wat je hebt gedaan
 • Beschrijf je functie en de resultaten die je hebt bereikt

Presenteer je vrijwilligerservaring op een begrijpelijke manier. Zet de meest recente ervaring op bovenaan en benadruk voor de vacature relevante opgedane ervaring en competenties.

Voorbeeld vrijwilligerswerk op CV

Vrijwilligerservaring

Fondsenwerver, Stichting NoTengoNada Winterswijk, Nederland

(januari 2018 – augustus 2019)

 • Meer dan €18.000 opgehaald bij fondsenwervingsevenement
 • Leiding gegeven aan een team van 12 vrijwilligers
 • Coachen en ondersteunen van mijn fondsteam

Voetbaltrainer, Sportvereniging De Voltreffers Den Haag, Nederland

(september 2019 – Heden)

 • Verzorgen van de training van meerdere jeugdteams
 • Coördineren van wedstrijden, toernooien en wedstrijddagen.

Hoe nuttig is vrijwilligerswerk op cv?

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om ervaring en vaardigheden op een bepaald gebied op te doen, maar ook om iets terug te doen voor de gemeenschap. Veel recruiters en HR personeel staan positief tegenover vrijwilligerswerk en kan een geweldige manier zijn om je cv op te laten vallen.

Zelf ook vrijwilligerswerk doen?

Overweeg je zelf ook vrijwilligerswerk te doen? Denk dan niet te groot. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om te werken. Ook hier in Nederland zijn genoeg impactvolle projecten waaraan je een bijdrage kunt leveren. Hoe lokaler, des te meer impact je kunt maken op je eigen samenleving.

Kijk bijvoorbeeld eens op: NLvoorelkaar.nl & Vrijwilligerswerk.nl / .be