Vrijwilligerswerk op je CV vermelden

Mensen doen vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk op je CV doet wonderen

Vrijwilligerswerk is niet alleen een nobele bezigheid, maar biedt ook talrijke voordelen voor je professionele ontwikkeling. Het staat voor het opdoen van ervaring, het leren van nieuwe vaardigheden, het ontmoeten van nieuwe mensen en het bijdragen aan de maatschappij. Volgens onderzoek uitgevoerd door Deloitte, zijn 82% van de wervingsmanagers eerder geneigd een kandidaat te kiezen met vrijwilligerservaring, en 85% van hen is bereid andere CV-gebreken over het hoofd te zien wanneer een kandidaat vrijwilligerswerk opneemt.

Bovendien voelt het goed en kan het een waardevolle toevoeging zijn op je cv. Maar hoe en wanneer vermeld je vrijwilligerswerk op je cv?

Vrijwilligerswerk als werkervaring

Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier om ervaring op te doen in zowel relevante als nieuwe gebieden. De kansen die je hiermee grijpt, helpen je competenties en vaardigheden te ontwikkelen die waardevol kunnen zijn voor een nieuwe werkgever. Het is belangrijk om de competenties die je hierdoor ontwikkelt duidelijk op je cv te vermelden. Het doel van het vermelden van jouw vrijwilligerswerk is om je persoonlijke ervaringen en ontwikkeling te tonen.

De Waarde van Vrijwilligerswerk op je CV

Voor Starters

Als starter kan vrijwilligerswerk van grote waarde zijn. Je hebt waarschijnlijk minder te vermelden dan iemand met een langere carrière. Het is een perfecte manier om aan te tonen wat je in huis hebt, vooral als je relevante ervaringen naast je studie of aan het begin van je carrière hebt opgedaan. Volgens Deloitte kan vrijwilligerswerk zelfs een grote rol spelen in bij het ontwikkelen van je leiderschapsskills, zeker handig als starter.

Voor Ervaren Professionals

Voor de sollicitant met substantiële ervaring biedt vrijwilligerswerk de kans om je sterk maar subtiel te onderscheiden van andere kandidaten. Het laat zien dat je over sympathie en empathie beschikt en betrokken bent bij je gemeenschap. Naast ervaring wordt ook vaak gezocht naar aangename persoonlijkheden en karakters bij sollicitanten.

Energie en Initiatief

Het balanceren van een parttime of fulltime baan, mogelijk een gezin, en daarbovenop nog vrijwilligerswerk, toont aan dat je energiek bent. Dit is een positief signaal voor potentiële werkgevers. Ook als je een tijdje werkloos bent geweest, maar toch vrijwilligerswerk hebt gedaan, maakt dit vaak een sterke indruk.

Opvullen van Gaten in het CV

Het leven is onvoorspelbaar en soms ontstaan er gaten in je cv. Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier om aan te tonen dat je actief bent gebleven en jezelf hebt ontwikkeld, zelfs tijdens perioden van werkloosheid.

Netwerkmogelijkheden

Vrijwilligerswerk kan je netwerk vergroten, wat ook van pas kan komen in je betaalde werk. Werkgevers waarderen mensen die actief betrokken zijn bij hun gemeenschap en een groot netwerk hebben.

Carrièreswitch of Loopbaanverandering

Als je overweegt van carrière te veranderen, is vrijwilligerswerk een goede manier om nieuwe vaardigheden te oefenen en ervaring op te doen in de beoogde sector.

Waar Vrijwilligerswerk op je CV te Vermelden?

Waar je vrijwilligerswerk ook plaatst op je cv, zelfs een korte vermelding is belangrijk. Je kunt het onder ‘Werkervaring’, ‘Vrijwilligerswerk’, of ‘Nevenactiviteiten’ plaatsen, afhankelijk van de omvang en relevantie voor je carrière.

Instructie voor het Vermelden van Vrijwilligerswerk

De manier waarop je vrijwilligerswerk vermeldt op je cv is vergelijkbaar met werkervaring:

 • Titel (gebruik een beschrijvende functietitel)
 • Naam van de organisatie
 • Locatie
 • Periode van activiteit
 • Beschrijving van taken en bereikte resultaten

Presenteer je ervaring op een begrijpelijke manier en benadruk relevante ervaring en competenties voor de vacature.

Zo vermeld je vrijwilligerswerk op cv

De manier waarop je vrijwilligerswerk vermeld op cv is hetzelfde als werkervaring.

 • Titel (gebruik een beschrijvende functietitel)
 • Naam van de organisatie waarvoor je je als vrijwilliger hebt aangemeld
 • Locatie (land/stad/provincie)
 • Periode waarin je actief was als vrijwilliger (vanaf-datum (maand en jaar) tot einde)
 • Gebruik actiewerkwoorden om te beschrijven wat je hebt gedaan
 • Beschrijf je functie en de resultaten die je hebt bereikt

Presenteer je vrijwilligerservaring op een begrijpelijke manier. Zet de meest recente ervaring op bovenaan en benadruk voor de vacature relevante opgedane ervaring en competenties.

Voorbeeld van Vrijwilligerswerk op een CV

Vrijwilligerservaring

Fondsenwerver, Stichting NoTengoNada, Winterswijk, Nederland
(Januari 2018 – Augustus 2019)

 • Meer dan €18.000 opgehaald bij fondsenwervingsevenementen
 • Leidinggegeven aan een team van 12 vrijwilligers
 • Gecoacht en ondersteund fondswervingsteam

Voetbaltrainer, Sportvereniging De Voltreffers, Den Haag, Nederland
(September 2019 – Heden)

 • Verzorgd van trainingen voor jeugdteams
 • Gecoördineerd van wedstrijden en toernooien

Tot slot

Vrijwilligerswerk kan een uitstekende manier zijn om ervaring en vaardigheden op te doen, en tegelijkertijd iets terug te doen voor de gemeenschap. Veel recruiters en HR-professionals zien vrijwilligerswerk als een waardevolle toevoeging aan je cv.


Zelf ook vrijwilligerswerk doen?

Overweeg je zelf ook vrijwilligerswerk te doen? Denk dan niet te groot. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om te werken. Ook hier in Nederland zijn genoeg impactvolle projecten waaraan je een bijdrage kunt leveren. Hoe lokaler, des te meer impact je kunt maken op je eigen samenleving.

Kijk bijvoorbeeld eens op: NLvoorelkaar.nl & Vrijwilligerswerk.nl / .be