Hobby vermelden op het CV

hobby vermelden op je cv

Veel mensen vragen zich af: ‘Moet ik mijn hobby vermelden op mijn CV?’ Het antwoord op deze vraag kan niet direct beantwoord worden. Hobby’s op je CV vermelden is geen harde eis. Afhankelijk op welke vacature je solliciteert, zijn het vermelden van je hobby’s vaak niet van doorslag gevende kracht. Zeker kan het vermelden van jouw hobby’s in veel gevallen toch in je voordeel werken.

Een hobby vermelden op je cv vertelt wie je bent. Wanneer je voldoet aan de wensen van een werkgever qua ervaring en opleiding, kunnen je hobby’s meer vertellen over jou als persoon. Wanneer er meerdere geschikte kandidaten zijn gevonden voor een vacature, kan het zo zijn dat een werkgever aan jou de voorkeur geeft omdat jouw hobby’s hem of haar aanspreken. Tijdens sollicitatiegesprekken kunnen je hobby’s aanleiding zijn voor gespreksonderwerp. Dit stelt jou in staat om vol passie en enthousiasme jou als persoon te omschrijven.

Hobby’s ter ondersteuning van het CV

Alle vacatures vragen bepaalde competenties en eigenschappen van de sollicitant. Een hobby die aansluit bij deze eigenschappen en competenties kan daarom erg in je voordeel werken.
Wanneer een werkgever een echte teamplayer zoekt, is het vermelden en eventueel toelichten van jouw teamsport een pluspunt en onderbouwing van jouw teamspirit. Beoefen je toevallig een uithoudingssport? Een echte doorzetter kan met zijn hobby hardlopen, schaatsen, wielrenner etc. aantonen dat hij over goede doorzettingsvermogen beschikt.

Ook creative hobby’s zijn een waardevolle toevoeging op het CV. Creativiteit is essentieel in veel beroepen. Wanneer je in je vrije tijd dus graag creatief bezig bent draagt bij aan jouw creativiteit. Houd je bijvoorbeeld van beeldende kunst of programmeer je graag in je vrije tijd? Dan zijn dit beide kwaliteiten die jou als persoon waardevoller maakt voor het bedrijf.

Niet elke hobby is aan te raden om te vermelden

Het houden van bijvoorbeeld duiven, het verzamelen van postzegels en het spotten van treinen zijn voorbeelden van hobbies die niet direct van toegevoegde waarde zijn voor de meeste vacatures (dit heeft uiteraard niets met de positieve beleving te maken met het uitvoeren van deze hobby). Neem dus zekere enige overweging in acht over welke hobby’s je wilt vermelden.

Het is altijd handig iemand uit je omgeving te vragen wat zij zien als positieve en negatieve kanten aan het vermelden van je hobby. Wanneer je zelf razend enthousiast bent over kickboksen, kan een werkgever hier wellicht zorgen bij oproepen i.v.m. een geblesseerde werknemer.

Voor je CV dadelijk af is: Welk lettertype staat goed op je cv?