Een Scholieren Cv Maken

Scholieren werken vaak in supermarkten

Zit je nog op school en wil je een leuke bijbaan om wat geld te verdienen? Dan kun je solliciteren op diverse bijbanen door een curriculum vitae (cv) te maken en een sollicitatiebrief te schrijven.

Vind je het moeilijk om een cv te maken? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een cv. We leggen uit wat belangrijk is voor jouw cv als scholier en hoe je bepaalde zaken moet vermelden. Zo weet je zeker dat je een perfect cv opstuurt.

Het doel van een cv is dat de ontvanger een goed en duidelijk beeld krijgt van jou als persoon, je niveau, ervaringen, vaardigheden en kennis. Het is een soort visitekaartje waarmee je de ontvanger moet overtuigen om jouw sollicitatiebrief te lezen!

Een scholier als werk als postbezorger op de fiets

Belangrijke onderdelen van een scholieren cv

Heb je al eerder een bijbaan gehad of bijvoorbeeld geld verdiend met schoonmaken, oppassen of een ander baantje? Laat dit dan duidelijk naar voren komen in je cv. Werkgevers vinden het namelijk belangrijk om te zien of je al werkervaring hebt en krijgen graag een duidelijk beeld van jouw eerdere baantjes. Heb je nog niet veel werkervaring? Geen probleem, werkgevers verwachten niet dat scholieren al veel bijbanen hebben gehad. Schrijf gewoon op wat je al gedaan hebt en bedenk zoveel mogelijk relevante bijbanen. Oppassen en schoonmaken zijn ook bijbaantjes!

Scholieren CV voorbeeld

scholieren cv voorbeeld

Download dit Scholieren CV Voorbeeld.docx

Zie ook al onze andere cv voorbeelden

De Onderdelen van een (Scholieren) CV

1. Contactgegevens: Begin je cv met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

2. Persoonlijk Profiel: Schrijf een korte introductie over jezelf, je sterke punten en je interesses. Dit helpt werkgevers om een eerste indruk van je te krijgen.

3. Werkervaring: Heb je al een bijbaan gehad of geld verdiend met klusjes zoals oppassen of schoonmaken? Vermeld deze onder het kopje ‘Werkervaring’. Noteer de recentste ervaring bovenaan en werk chronologisch terug. Vermeld per baan:

  • Functie
  • Werkgever
  • Periode (jaartallen)
  • Korte omschrijving van je taken

4. Opleidingen: Zet je huidige en eerdere scholen op je cv, inclusief jaartallen en eventueel je vakkenpakket. Vermeld:

  • Recente school bovenaan
  • Jaartallen van de opleiding
  • Naam van de school en locatie
  • Studierichting/vakkenpakket
  • Behaalde diploma’s

5. Vaardigheden: Benoem vaardigheden die relevant zijn voor de baan, zoals computervaardigheden, talenkennis of sociale vaardigheden. Zet dit onder het kopje ‘Vaardigheden’.

6. Talenkennis: Geef aan welke talen je spreekt en hoe goed je deze beheerst. Dit kan onder een apart kopje ‘Talenkennis’.

7. Hobby’s en Interesses: Laat zien wat je graag doet in je vrije tijd. Dit kan werkgevers inzicht geven in je persoonlijkheid. Vermeld dit onder ‘Hobby’s’.

scholier met eerste baantje in een cafe

Tips voor een goed cv

Nu je weet wat er in jouw cv moet staan en in welke volgorde deze onderdelen moeten komen, kun je aan de slag met het maken van jouw cv. Wil je zeker weten dat jouw cv er goed uitziet, zodat je wordt aangenomen voor die ene leuke bijbaan? Lees dan nog deze drie tips voor een goed cv:

  1. Blijf kort en bondig. Schrijf geen lange en verhalende teksten, want deze worden niet gelezen.
  2. Maak een goede eerste indruk. Jouw cv wordt binnen een paar seconden beoordeeld. Zorg daarom voor een nette, overzichtelijke en duidelijke opmaak.
  3. Vermijd fouten. Let op spel- en grammaticafouten en zorg voor correcte interpunctie.

Wij wensen je veel succes bij het vinden van een bijbaan. Onze tip om het makkelijkst aan een baantje te komen: vraag rond bij vrienden en familie. Laat anderen weten dat je op zoek bent naar een bijbaan. Wie weet is er binnen de kortste keren iemand die je kan helpen.