Een Scholieren Cv Maken Doe Je Zo!

icoon van een cv

Zit je nog op school en wil je een leuke bijbaan om een stash te verdienen? Dan kun je solliciteren op leuke bijbanen door een curriculum vitae (cv) te maken en een sollicitatiebrief te schrijven.

Vind je het moeilijk om een cv te maken? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een cv. Zo lees je wat nog niet zo belangrijk is voor jouw cv als scholier en hoe je bepaalde zaken in je cv moet vermelden. Dan weet je dalijk zeker dat je een perfect cv opstuurt.

Het doel van een cv is dat de persoon die jouw cv ontvangt een goed en duidelijk beeld krijgt van jou als persoon, je niveau, ervaringen, vaardigheden en kennis. Het is een soort visitekaartje waarmee je de ontvanger moet overtuigen om jouw sollicitatiebrief ook te lezen!

Belangrijke onderdelen van het scholieren cv

Als je al eerder een bijbaan hebt gehad of bijvoorbeeld geld hebt verdiend met schoonmaken, oppassen of een ander baantje, is het belangrijk om dit naar voren te laten komen in je cv.

Werkgevers vinden het namelijk belangrijk om te zien of je al ervaring hebt met werken en krijgen daarom graag een duidelijk beeld van jouw eerdere baantjes. Heb je nog niet zo veel werkervaring? Dan maakt dat niet uit, want werkgevers verwachten van scholieren niet dat zij al tientallen bijbaantjes hebben gehad. Schrijf gewoon op wat je al gedaan hebt en probeer zo veel mogelijk relevante bijbanen te bedenken. Zaken als oppassen en poetsen bij oudere mensen zijn ook bijbaantjes!

Bij een eerste bijbaan, hoef je geen belasting te betalen. Zo kun je tot € 8.700,- euro per jaar belastingvrij verdienen.

Meisje is een auto aan het wassen en lacht

Het vermelden van jouw bijbaantjes

Als je interessante bijbaantjes hebt om in jouw cv te vermelden, kun je deze onder het kopje ‘Werkervaring’ zetten. Dit kopje komt meteen onder jouw adres en contactgegevens en is dus het tweede onderdeel van jouw cv.

Je noteert je bijbaantjes op de volgende manier:

  • Zet de meest recente bijbaan bovenaan.
  • Zet andere bijbanen daarop volgond onder (van recent werk je terug in de tijd)
  • Schrijf per bijbaan wanneer je er hebt gewerkt (jaartallen), wat jouw functie was (bijvoorbeeld ‘Vakkenvuller’) en schrijf eventueel een korte toelichting om te vertellen wat je precies hebt gedaan en waarvoor jij verwantwoordelijk was.

Minder belangrijke delen van een scholieren cv

De opleidingen die je hebt gevolgd zijn wat minder van belang dan de werkervaring. Het vermelden van je opleiding (school) sla je echter niet over.

Als scholier heb je natuurlijk nog geen opleiding gevolgd of afgerond, zoals MBO-,  HBO- of universitaire opleiding. Je hebt alleen ervaring op de middelbare school. Jouw middelbare school zet je echter wel op je cv. Je lagere school kun je weglaten.

Je vermeld je opleiding/school op de volgende manier:

  • Je zet je meest recente school bovenaan
  • Wanneer de school/opleiding is gevolgd (jaartallen)
  • Naam opleiding (indien geen school), onderwijsinstelling/school en de plaats
  • Studierichting en/of vakkenpakket
  • Indien behaald vermeld je je diploma en wanneer deze is behaald
Nederlandse vlag wapperend in de wind
Spaanse vlag wapperd in de wind
Duitsle vlag in de wind

Talen, hobby’s en vaardigheden vermelden

Naast werkervaring en opleidingen, kun je ook jouw talen, hobby’s en vaardigheden in je cv zetten.

De talen die je spreekt zet je onder een kopje ‘Talenkennis‘.

De hobby’s die je hebt kun je apart vermelden onder een kopje ‘Hobby’s‘.

Vaardigheden en positieve persoonlijke eigenschappen je onder het kopje ‘Vaardigheden‘.

Alle drie de kopjes staan onderaan in je cv, simpelweg omdat deze zaken minder belangrijk zijn dan bijvoorbeeld jouw werkervaring.

Tips voor een goed cv

Nu je weet wat er in jouw cv moet staan en in welke volgorde deze onderdelen in jouw cv terug moeten komen, kun je aan de slag met het maken van jouw cv. En wil je echt zeker weten dat jouw cv er goed uit ziet, zodat je echt wordt aangenomen voor die ene leuke bijbaan? Lees dan nog deze drie tips voor een goed cv:

1. Probeer kort en bondig te blijven. Schrijf dus geen lange en verhalende teksten, want deze worden niet gelezen.

2. Jouw cv wordt binnen een paar seconden beoordeeld. Het is daarom belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten, dat gebeurt in de eerste paar seconden dat iemand je cv in handen krijgt. Het achterlaten van een goede eerste indruk doe je juist door een net, overzichtelijk en duidelijk cv op te sturen.

3. Vermijd verkeerd gespelde woorden, zinnen die niet lekker lopen en fouten in interpunctie!

Wij wensen je veel succes bij het vinden naar jouw bijbaan. Onze tip om het makkelijkst aan een baantje te komen via vrienden en kennis is. Vraag eens rond en laat andere weten dat je op zoek bent naar een baantje. Wie weet is er binnen de kortste keren iemand die iets weet of je kan helpen.