Een scholieren cv maken doe je zo!

origineel_cv_maken

Zit je nog op school en wil je een leuke bijbaan om een extra zakcentje te verdienen? Dan kun je solliciteren op leuke bijbanen door een curriculum vitae (cv) te maken en door een motivatiebrief te schrijven. Vind je het moeilijk om een cv te maken? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten bij het maken van een cv, wat nog niet zo belangrijk is voor jouw cv als scholier en hoe je bepaalde zaken in je cv moet vermelden en je weet zeker dat je een perfecte cv opstuurt.

 

Belangrijke onderdelen van een voor een scholieren cv maken

Als je al eerder een bijbaan hebt gehad of bijvoorbeeld geld hebt verdiend met schoonmaken, oppassen of een ander baantje, is het belangrijk om dit naar voren te laten komen in je cv (voorbeeld CV). Werkgevers vinden het namelijk belangrijk om te zien of je al ervaring hebt met werken en krijgen daarom graag een duidelijk beeld van jouw eerdere baantjes. Heb je nog niet zo veel werkervaring? Dan maakt dat niet uit, want werkgevers verwachten van scholieren niet dat zij tientallen bijbaantjes hebben gehad. Schrijf gewoon op wat je al gedaan hebt en probeer zo veel mogelijk relevante bijbanen te bedenken. Zaken als oppassen en poetsen bij oudere mensen zijn ook bijbaantjes!

Bij een eerste bijbaan, hoef je geen belasting te betalen. Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst.

Het vermelden van jouw bijbaantjes

Als je interessante bijbaantjes hebt om in jouw cv te vermelden, kun je deze onder het kopje ‘werkervaring’ zetten. Dit kopje komt meteen onder jouw adres en contactgegevens en is dus het tweede onderdeel van jouw cv. Je noteert jouw bijbaantjes op de volgende manier:

  • Zet de meest recente bijbaan bovenaan.
  • Zet andere bijbanen in volgorde op een rij.
  • Schrijf per bijbaan wanneer je er hebt gewerkt (jaartallen), wat jouw functie was (bijvoorbeeld ‘vakkenvuller’) en schrijf eventueel een korte toelichting om te vertellen wat je precies hebt gedaan.

 

bijbaan cv makenMinder belangrijke onderdelen van een cv voor scholieren

Werkervaring is erg belangrijk, maar de opleidingen die je hebt gevolgd zijn wat minder van belang. Als scholier heb je natuurlijk nog geen opleiding gevolgd zoals MBO, HBO of universiteit en heb je alleen ervaring op de middelbare school. Jouw middelbare school zet je wel in je cv, maar het is wel minder van belang.

Talen, hobby’s en vaardigheden vermelden

Naast werkervaring en opleidingen, kun je ook jouw talen, hobby’s en vaardigheden in je cv zetten. De talen die je spreekt zet je onder een kopje ‘Talenkennis’, de hobby’s die je hebt kun je apart vermelden onder een kopje ‘Hobby’s’ en overige vaardigheden zet je bij ‘Vaardigheden’. Alle drie de kopjes staan onderaan in je cv, simpelweg omdat deze zaken minder belangrijk zijn dan bijvoorbeeld jouw werkervaring.

Comments are closed.